Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.06.30.

 

Megjelent a peronoszpóra, tovább erősödött a lisztharmat

 

 

Érvényes: 2022. 07.06.

Eddig a lisztharmat folyamatosan és egyeduralkodón lépett fel a szőlőkben, most azonban a meleg, párás időben a peronoszpóra tünetei mindenhol megjelentek az ültetvényekben, a lombozaton és a fürtökön is. Elsősorban a felső leveleken találni tüneteket, ezért nagyon valószínű, hogy déli légmozgású csapadékkal érkezett a fertőző anyag, így mindenhol számítani lehet a betegség tüneteinek a megjelenésére.

A lisztharmat a mostani fejlettségnél tömegesen fertőzi a bogyókat. A lisztharmat elleni védekezést érdemes most erősíteni. Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak. A továbbiakban váltogatva használjuk a lisztharmat elleni készítményeket. Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd. Több fajtában már most összeérnek a bogyók, a kipermetezett folpet hatóanyag most még odajut a kocsánykákhoz. A későbbiekben már csak a bogyók külső felületét éri majd a kipermetezett növényvédő-szer.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 10-12 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Ez mellett - és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk - a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. Nem mozognak gyorsan, nem erős gyógyító hatásúak, de "állóképesek". A fertőzés előtt kijuttatva őket hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat. Azokon a helyeken, ahol még nem jelentek meg a betegségek a strobilurinok használata javasolt továbbra is. Ahol már találunk fertőzött levelet vagy bogyót, ott a felszívódó készítményeket használjuk a kontakt készítményekkel kombinálva.

Több helyen látni a kötés utáni fürtrészelhalások nyomait. A fürtben több helyen találni elszáradt részeket, amelyek elszáradtak és kipörögnek lassan a fürtből. Ez mindenhol és minden fajtánál tapasztalható. Nedveskamrába rakva ezeket a fürtöket, az elszáradt részeken nem fejlődik ki semmilyen kórokozó, néhány mintában a botritisz jelenik meg, de ez csak másodlagos felülfertőződés eredménye, nem ez az eredeti ok. Valószínűleg élettani elhalás, rossz kötődés az ok.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többsége L5-ös stádiumban van a mostani időszakban. Szex-feromon csapdáink a héten 18 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350-400 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. A szőlőnek kedvező időjárás miatt továbbra is nagyon erős a hajtásnövekedés. A szőlő pillanatok alatt „lenőtte” a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet, ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt. A csonkázás elmaradása vagy késleltetése azonban a növényvédelmet komolyan hátráltatja. Nincs jó megoldás ebben az esetben, csak kedvezőbb döntés.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzstisztítás. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos egész tenyészidőszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést "követni" a zöldmunkákkal. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 cm kellene legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő. A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. Helyenként a túlzott zöldmunka is megfigyelhető, ez elsősorban a kontakt készítményekkel védett (pl. öko/bio) ültetvényekben jellemző. Félve a betegségek fellépésétől a sűrű lombsátorban, inkább kicsit túllevelezik már ilyenkor a fürtzónát, vállalva a napégés esetleges hatásait.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L4-L5-ös fejlettségűek. A fiatal lárvák L3-fejlettségtől már terjeszthetik az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegséget. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.24 - 30.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

25,3

0

 Iván-völgy

25,2

0

 Bati-kereszt      

25,1

0

 Kajmád   

25,2

0

 Görögszó  

25,4

0

 Bátaszék  

25,4

0

 Paks  

25,1

0

 Bonyhád     

25,2

0

 

Várható időjárás

 

Pénteken tovább fokozódik a nagy meleg. Alapvetően napos idő várható, csapadék általában nem hullik, de elvétve előfordulhat egy-egy frissítő záporeső, zivatar. Szombaton előreláthatólag egy áthaladó hidegfront alakítja az időjárást szélerősödéssel, átvonuló csapadéksávval, záporokkal, heves zivatargócokkal, majd ismét napsütéssel. Kissé mérséklődhet a forróság. Jelentős lehűlés nem valószínű, inkább csak az elviselhető tartományba csökken a hőmérséklet. Vasárnapra, hétfőre frontmentes, napos, ismét melegedő idő kialakulása körvonalazódik. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A bogyók most már lassan összeérnek

 

A felső leveleken megjelent a peronoszpóra

 

A kígyóaknás szőlőmoly károsítása

 

A vékony, szellős lombfal előnyös

 

A veszélyes gyomokat tartsuk kordában

 

Erős a lisztharmat-fertőzés

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium