Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.07.14.

 

Nyugodt hét: csökkenő lisztharmatveszély, gyenge peronoszpóra.

 

 

A következő hetekben ígérkező nyár közepi időjárás azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező időszakban. A héten nem esett csapadék. Száraz, meleg időjárás volt, ami kedvezett a szőlőnek. A betegségek nem terjedtek számottevően az elmúlt héten, de ha csapadék érkezik, akkor robbanásszerűen alakulhatnak ki új fertőzések. Az előzmények már megvannak, mindkét gombabetegség bent van már a szőlőkben. A lisztharmat mindenhol, általánosan jelen van. A peronoszpóra pedig némi meglepetésre új tünetekkel jelentkezik hétről hétre, általában a párásabb területeken, ahol a fekvés vagy a lombsátor nagysága miatt zártabb az állomány.

Mennyiségi gondok nincsenek, a minőség még nem ítélhető meg. A késői fajtáknál (Merlot, Kadarka) még erős peronoszpóra fertőzések lehetnek a fürtökön és a lombon is. Ezeken a helyeken erős védelem szükséges még a szőlőnek. A Kékfrankos, mint alapfajta fürtjei már jól fejlettek, néhol már teljesen összeérnek a bogyók. A hiányosan védett szőlőkben a peronoszpóra tünetei a száraz időjárás ellenére felbukkannak. A legutolsó fertőzés nyomán most fonnyadnak össze a kifejlett bogyók, egyesével. A lisztharmat a nem védett szőlőkben már szinte teljesen tönkretette az idei termést. Friss fertőzések nincsenek, csak a régi, három héttel ezelőtti fertőzés "nyomai" látszanak markánsan a fürtökön és a leveleken is.

Az előrejelző műszerek szerint a lisztharmat számára kedvezőek a feltételek. A fejlődésben lemaradott fürtrészek még fertőződhetnek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében - általában - azonban a lisztharmat most már alig tud kárt tenni. Ennek ellenére még kell a felszívódó szereket használni. A fejlődésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir, csemegeszőlők) a réz és a kén hatóanyagok mellé az idei évben nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A "peronoszpórás" állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre. A lisztharmatos állományoknál hasonló a helyzet, a felrepedő bogyókon elinduló penészes folyamatok kedvezőtlenek a szőlőre és a borra. Ez, a szürkepenész elleni felkészülés, most még korainak tűnik, de több helyen látni az Irsai Olivér fürtjeiben sárguló, puhuló bogyókat. Már július végi szüretkezdetről is hallani ennél a fajtánál. A héten történt bejárások során a Kékoportóban is lehetett már kék, zsendülő bogyókat látni. A meleg, száraz időjárás gyorsan hajtja a növényeket az érés felé.

A sortávolság és a művelési rendszer alapvetően meghatározza a betegségek fellépésének lehetőségét. A jól művelt talajú, szélirányban, hegy-völgy irányban kialakított sorok, megfelelő térállás garancia a gyorsan felszáradó, kiválóan szellőző ültetvényre. Jó zöldmunkával még tovább csökkenthető a betegségek fellépésének valószínűsége. A fürtök körüli zöldmunkák idejében való elvégzésének különösen nagy jelentősége van az idei évben. Erős a növekedés, így gyakori zöldmunkát igényel a szőlő. A jól zöldmunkázott ültetvényekben számíthatunk csak egészséges fürtökre.

Az elmúlt hetekben tapasztalható erős UV-sugárzások miatt, több helyen, erős égési-perzselési tünetek keletkeztek a bogyókon, leveleken. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékban tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak. Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. A zöldmunkák során a levelek fonáki oldala a napra kerülve szintén megperzselődhet. Ez ellen sem tudunk sokat tenni, sajnos az UV sugárzás ereje sokat növekedett az elmúlt években. Főleg a keletre, délre néző oldalán a tőkéknek, a reggeli órákban, a még harmatos felszínű levélfonák a rásütő nap hatására csúnyán megéghet.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tüneteket megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink átlagosan 19 db-ot fogtak a héten. Permetezés hiányában a fürtöket a lárvák majd jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként minimum 400-450 liter víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni.

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások tömeges megjelenésekor van az ideje a kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell kitördelni, ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek.

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges. A kén folyamatos, minden permetezés alkalmával való, használata a kártételi küszöb közelében vagy az alatt tartja a károsító egyedszámát. A kén folyamatos használata során sok rovar elhúzódik a lombsátorból a kénből keletkező gőzök miatt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák legnagyobb része L4-L5-ös fejlettségű. A fejlett lárvák mellett a múlt héten megjelentek az első imágók (kifejlett egyedek) is. Most együtt károsít a két fejlődési alak. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.08 - 14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,2

0

 Iván-völgy

24,0

0

 Bati-kereszt      

23,7

0

 Kajmád   

24,1

0

 Görögszó  

24,2

0

 Bátaszék  

24,4

0

 Paks  

24,1

0

 Bonyhád     

24,0

0

 

Várható időjárás

Pénteken sokfelé fúj élénk, erős ÉNY-i szél. Napos, délután fátyolfelhős idő várható. A csütörtökinél 2-3 fokkal hűvösebb időre számíthatunk, de jellemzően így is kánikula lesz. Éjszaka alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. A hétvégén és hétfőn szeles, többnyire napos, időről-időre felhősödésekkel tarkított idő kialakulása várható, a júliusi átlagnak megfelelő maximum hőmérséklettel. Jelentős eső nem ígérkezik, szombaton elvétve előfordulhat futó zápor. Az ÉNY-i szél szombat délután lesz elsősorban sokfelé erős. Keddre mindenütt legyengül a szél, és jelentősen emelkedni kezd a hőmérséklet. Szerdától hőségre, azaz jellemzően 35 fok feletti hőmérsékletre készülhetünk, zavartalan napsütéssel. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

 

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.07.14.

 

Nyugodt hét: csökkenő lisztharmatveszély, gyenge peronoszpóra.

 

 

A következő hetekben ígérkező nyár közepi időjárás azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező időszakban. A héten nem esett csapadék. Száraz, meleg időjárás volt, ami kedvezett a szőlőnek. A betegségek nem terjedtek számottevően az elmúlt héten, de ha csapadék érkezik, akkor robbanásszerűen alakulhatnak ki új fertőzések. Az előzmények már megvannak, mindkét gombabetegség bent van már a szőlőkben. A lisztharmat mindenhol, általánosan jelen van. A peronoszpóra pedig némi meglepetésre új tünetekkel jelentkezik hétről hétre, általában a párásabb területeken, ahol a fekvés vagy a lombsátor nagysága miatt zártabb az állomány.

Mennyiségi gondok nincsenek, a minőség még nem ítélhető meg. A késői fajtáknál (Merlot, Kadarka) még erős peronoszpóra fertőzések lehetnek a fürtökön és a lombon is. Ezeken a helyeken erős védelem szükséges még a szőlőnek. A Kékfrankos, mint alapfajta fürtjei már jól fejlettek, néhol már teljesen összeérnek a bogyók. A hiányosan védett szőlőkben a peronoszpóra tünetei a száraz időjárás ellenére felbukkannak. A legutolsó fertőzés nyomán most fonnyadnak össze a kifejlett bogyók, egyesével. A lisztharmat a nem védett szőlőkben már szinte teljesen tönkretette az idei termést. Friss fertőzések nincsenek, csak a régi, három héttel ezelőtti fertőzés "nyomai" látszanak markánsan a fürtökön és a leveleken is.

Az előrejelző műszerek szerint a lisztharmat számára kedvezőek a feltételek. A fejlődésben lemaradott fürtrészek még fertőződhetnek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében - általában - azonban a lisztharmat most már alig tud kárt tenni. Ennek ellenére még kell a felszívódó szereket használni. A fejlődésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir, csemegeszőlők) a réz és a kén hatóanyagok mellé az idei évben nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A "peronoszpórás" állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre. A lisztharmatos állományoknál hasonló a helyzet, a felrepedő bogyókon elinduló penészes folyamatok kedvezőtlenek a szőlőre és a borra. Ez, a szürkepenész elleni felkészülés, most még korainak tűnik, de több helyen látni az Irsai Olivér fürtjeiben sárguló, puhuló bogyókat. Már július végi szüretkezdetről is hallani ennél a fajtánál. A héten történt bejárások során a Kékoportóban is lehetett már kék, zsendülő bogyókat látni. A meleg, száraz időjárás gyorsan hajtja a növényeket az érés felé.

A sortávolság és a művelési rendszer alapvetően meghatározza a betegségek fellépésének lehetőségét. A jól művelt talajú, szélirányban, hegy-völgy irányban kialakított sorok, megfelelő térállás garancia a gyorsan felszáradó, kiválóan szellőző ültetvényre. Jó zöldmunkával még tovább csökkenthető a betegségek fellépésének valószínűsége. A fürtök körüli zöldmunkák idejében való elvégzésének különösen nagy jelentősége van az idei évben. Erős a növekedés, így gyakori zöldmunkát igényel a szőlő. A jól zöldmunkázott ültetvényekben számíthatunk csak egészséges fürtökre.

Az elmúlt hetekben tapasztalható erős UV-sugárzások miatt, több helyen, erős égési-perzselési tünetek keletkeztek a bogyókon, leveleken. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékban tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak. Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. A zöldmunkák során a levelek fonáki oldala a napra kerülve szintén megperzselődhet. Ez ellen sem tudunk sokat tenni, sajnos az UV sugárzás ereje sokat növekedett az elmúlt években. Főleg a keletre, délre néző oldalán a tőkéknek, a reggeli órákban, a még harmatos felszínű levélfonák a rásütő nap hatására csúnyán megéghet.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tüneteket megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink átlagosan 19 db-ot fogtak a héten. Permetezés hiányában a fürtöket a lárvák majd jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként minimum 400-450 liter víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni.

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások tömeges megjelenésekor van az ideje a kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell kitördelni, ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek.

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges. A kén folyamatos, minden permetezés alkalmával való, használata a kártételi küszöb közelében vagy az alatt tartja a károsító egyedszámát. A kén folyamatos használata során sok rovar elhúzódik a lombsátorból a kénből keletkező gőzök miatt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák legnagyobb része L4-L5-ös fejlettségű. A fejlett lárvák mellett a múlt héten megjelentek az első imágók (kifejlett egyedek) is. Most együtt károsít a két fejlődési alak. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.08 - 14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,2

0

 Iván-völgy

24,0

0

 Bati-kereszt      

23,7

0

 Kajmád   

24,1

0

 Görögszó  

24,2

0

 Bátaszék  

24,4

0

 Paks  

24,1

0

 Bonyhád     

24,0

0

 

Várható időjárás

Pénteken sokfelé fúj élénk, erős ÉNY-i szél. Napos, délután fátyolfelhős idő várható. A csütörtökinél 2-3 fokkal hűvösebb időre számíthatunk, de jellemzően így is kánikula lesz. Éjszaka alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. A hétvégén és hétfőn szeles, többnyire napos, időről-időre felhősödésekkel tarkított idő kialakulása várható, a júliusi átlagnak megfelelő maximum hőmérséklettel. Jelentős eső nem ígérkezik, szombaton elvétve előfordulhat futó zápor. Az ÉNY-i szél szombat délután lesz elsősorban sokfelé erős. Keddre mindenütt legyengül a szél, és jelentősen emelkedni kezd a hőmérséklet. Szerdától hőségre, azaz jellemzően 35 fok feletti hőmérsékletre készülhetünk, zavartalan napsütéssel. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A betyárkóró nehezen irtható

 

A fürtök lassan záródnak

 

A jó zöldmunka fél siker

 

A lisztharmat elöregedő tünetei

 

A peronoszpóra korábbi fertőzésének tünete

 

A szőlőmolyok kártétele gyakori

 

Gubacsatka kezdeti tünete

 

Kígyóaknás szőlőmoly aknajárata

 

Napégés levél fonákán

 

Napégés levél színén

 

 

Peronoszpóra friss tünetei

 

Peronoszpóra levéltünete

 

Tőkeelhalás kezdeti tünete

 

Ügyeljünk a parlagfűre

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium