Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.07.21.

 

Kánikula, gyorsan haladó zsendülés

 

 

Friss betegségtünetekkel nem találkoztunk az elmúlt héten, csapadék nem esett a Borvidéken, a peronoszpóra nem tudott fertőzni. A lisztharmat számára már csak a fejlődésben elmaradott bogyók és a fiatal lomb jöhetnek szóba. A peronoszpóra azonban még rendkívül veszélyes, főleg a késői fajtákra nézve. A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (Merlot, Kadarka) még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak, de csak csapadék érkezése esetén. Bár a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagy termés várható, de még mindig erős védelmet kell folytatni. Még nem lehet átállni teljesen a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében/megállításában.

A felszívódó szerek mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát helyezzük előtérbe. A záródó fürtökön ez az utolsó jó lehetőség a kocsányhoz és a bogyók belső felületéhez odajuttatni a növényvédő szert.

A lisztharmat által erősebben fertőzött helyeken, – ahol nem sikerült megvédeni az állományt - azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. A zöldmunka fontossága is kiemelkedő. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna csak töredéke mértékben fertőződik lisztharmat által, mint az árnyékban lévő fürtök. Ez az alacsonyabb páratartalomnak és a nap fertőtlenítő hatásának együttes eredménye.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 12 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Lehetőség szerint a keleti oldalt levelezzük ki jobban, a nyugati oldalt hagyjuk takartabban. A délutáni nap erősebb és hosszabb ideig éri a tőkéket, így ezen az oldalon a gyakoribb a napégés.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerekkel - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – védekezve egész évre megoldhatjuk a problémát.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák legnagyobb része L5-ös fejlettségű. A fejlett lárvák mellett megjelentek az első imágók (kifejlett egyedek) is. Most együtt károsít a két fejlődési alak. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.15 - 21.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,6

0

 Iván-völgy

24,4

0

 Bati-kereszt      

23,2

0

 Kajmád   

24,2

0

 Görögszó  

24,5

0

 Bátaszék  

24,6

0

 Paks  

24,2

0

 Bonyhád     

24,3

0

 

Várható időjárás

Pénteken még tovább melegszik a levegő. Helyenként 40 fokot is lehet majd mérni árnyékban, 2 méter magasságban. A napsütés mellett mérsékelt felhősödések is várhatók. Szombaton is folytatódik a szokatlanul erős hőség, napsütéssel. Estére egy hidegfront érkezik. Többnyire csak szélerősödést okozhat, csapadék pedig csak elvétve hullhat. Napközben többfelé 40 fokig, itt-ott kevéssel a fölé emelkedhet a hőmérséklet. Vasárnapra mérséklődik a nagy meleg, de marad a kánikula. Erősen felhős és napos időszakok váltakoznak, élénk É-ÉNY-i széllel. Elvétve nem kizárt gyenge záporeső, esetleg zivatar. Hétfőn derült ég, kánikula, gyenge, mérsékelt légmozgás jellemezheti időjárásunkat. Kedden újból hőség, 40 fokhoz közeli maximumok, majd estére hidegfront érkezése a legvalószínűbb, de nagy lehűlést és jelentősebb csapadékot előreláthatólag ez a hidegfront sem hoz. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 


A hőség ellenére muszály permetezni

 

 

A betyárkóró nehezen irtható

 

A lisztharmat továbbra is veszélyes

 

A parlagfű sok helyen előfordul

 

A rézsűket is tartsuk gyommentesen

 

A száraz időjárás ellenére a peronoszpóra itt-ott azért jelentkezik

 

A tőkeelhalás tünetei most a leggyakoribbak

 

A zsendülés a meleg miatt felgyorsult

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium