Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.07.28.

 

Változatlan körülmények, vihar előtti csend

 

 

Az elmúlt hét a kánikula jegyében telt el. Egy éjszaka volt 5 mm eső a Borvidéken, de nem mindenhol esett ennyi, voltak szárazabban maradó helyek is. A lehullott kevés csapadék órák alatt felszáradt, érdemileg nem jelentett megoldást az aszályra. Új betegségtünetekkel gyakran találkoztunk az elmúlt héten, a lisztharmat a lombozaton, a peronoszpóra a fürtön mutatta jobban magát. A lisztharmat számára már csak a fejlődésben elmaradott bogyók és a fiatal lomb jöhetnek szóba mint károsítható felület, de ez, a jelentős asszimilációs felület veszteség miatt, kihatással lehet a zsendülő fürtökre is. A peronoszpóra még rendkívül veszélyes, főleg a késői fajtákra nézve. A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (Merlot, Kadarka) még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak. A hétvégére hidegfrontos zivatarokat jósolnak a meteorológusok, ezért legyünk készen a peronoszpóra elleni védekezésre, ha 12-16 órát meghaladó levélnedvesség borítottság jön létre az ültetvényünkben. Még nem lehet átállni teljesen a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében/megállításában. A felszívódó szerek mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát helyezzük előtérbe.

A lisztharmat által erősebben fertőzött helyeken, – ahol nem sikerült megvédeni az állományt - azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. A zöldmunka fontossága is kiemelkedő. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna csak töredéke mértékben fertőződik lisztharmat által, mint az árnyékban lévő fürtök. Ez az alacsonyabb páratartalomnak és a nap fertőtlenítő hatásának együttes eredménye.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 19 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Lehetőség szerint a keleti oldalt levelezzük ki jobban, a nyugati oldalt hagyjuk takartabban. A délutáni nap erősebb és hosszabb ideig éri a tőkéket, így ezen az oldalon a gyakoribb a napégés.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét. A hatóság az idei évben légi felderítéssel is próbálja a parlagfűvel fertőzött területeket beazonosítani.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerekkel - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – védekezve egész évre megoldhatjuk a problémát.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágóinak (kifejlett egyedek) kártétele folyamatos. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a károsító ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.22 - 28.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,4

5

 Iván-völgy

24,2

3

 Bati-kereszt      

23,1

3

 Kajmád   

24,1

4

 Görögszó  

24,3

4

 Bátaszék  

24,4

4

 Paks  

24,1

5

 Bonyhád     

24,2

3

 

Várható időjárás

Pénteken tovább fokozódik a meleg, sokfelé eléri a maximum hőmérséklet a 35 fokot. Egy közeledő hidegfront előtt nő a levegő páratartalma, fokozódik a fülledtség. Délelőtt változóan felhős-napos időre van kilátás. Délután elvétve alakulhat ki egy-egy záporeső, esetleg zivatar. A légmozgás általában gyenge marad, de egy-egy zápor, vagy zivatar környezetében átmenetileg megerősödhet. Éjszaka már többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Szombaton hidegfront lesz felettünk. Intenzívebb zivatarból, kis körzetekben jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Vasárnap erős ÉNY-i szél fúj, és jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Eleinte erősen felhős időre számíthatunk, majd délután naposra fordul az idő. Hétfőtől egészen péntekig úgy néz ki, hogy nyugodt, napos, melegedő időszak kezdődik, keddtől kánikulával, majd csütörtöktől újból hőséggel, nyaraló idővel. Számottevő csapadék nem valószínű. Azonban vegyük figyelembe, hogy az időszak vége felé már nagy az előrejelzés bizonytalansága. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 5 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A peronoszpóra a kánikula ellenére dolgozik

 

Gyakori a tőkeelhalás

 

Szépen színesedik a szőlő

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium