Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.08.04.

 

Az aszály jelei egyre erősebbek

 

 

Az elmúlt héten nem változott semmi kedvező irányba. 1 mm körüli zápor érkezett, ami csak a kedélyeken javított néhány órára, de a szőlőn nem segített. Most már a kukorica és a napraforgó után a szőlőn is markánsan kezdenek látszani az aszály jelei. A leveleken napégési tünetek, a fürtökön egyenetlen érés jelei tapasztalhatók. Több termelő kénytelen öntözni a fiatal oltványokat, megelőzve azok kiszáradását. A rovarok közül a darazsak és a hangyák a vízhiány miatt szétrágják a bogyókat, kártételükkel sok szemet felsértenek. A korábban lisztharmatos fürtök is rosszul zsendülnek. A lisztharmat számára már csak a fejlődésben elmaradott bogyók és a fiatal lomb jöhetnek szóba mint károsítható felület, de ez, a jelentős asszimilációs felület veszteség miatt, főleg ilyen aszályban, kihatással lehet a zsendülő fürtökre is.

További probléma, hogy alig van új levélképződés a szárazságban, a termés viszont sok helyen nagy mennyiségű. A két ellentétes dolog kényszerérést, töppedést hozhat.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos, vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 8 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Lehetőség szerint a keleti oldalt levelezzük ki jobban, a nyugati oldalt hagyjuk takartabban. A délutáni nap erősebb és hosszabb ideig éri a tőkéket, így ezen az oldalon a gyakoribb a napégés.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét. A hatóság az idei évben légi felderítéssel is próbálja a parlagfűvel fertőzött területeket beazonosítani.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerekkel - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – védekezve egész évre megoldhatjuk a problémát.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon láthatók a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágóinak (kifejlett egyedek) kártétele folyamatos. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a károsító ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.29 – 08.04.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,5

2

 Iván-völgy

24,3

1

 Bati-kereszt      

23,6

1

 Kajmád   

24,2

2

 Görögszó  

24,5

2

 Bátaszék  

24,5

3

 Paks  

24,2

2

 Bonyhád     

24,3

1

 

Várható időjárás

Pénteken napos idő lesz, fülledt hőséggel. Szombaton egy hullámzó hidegfront első hulláma érheti el térségünket. Növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de egyelőre az a legvalószínűbb, hogy napos idő és fülledt hőség lesz jellemző, majd egyre erősödő É-i széllel érkezhet frissebb levegő, illetve szórványosan zivatargócok pattanhatnak ki. Vasárnapra kis mértékben mérséklődik a nagy meleg, de ezzel együtt is 35 fok köré várható a napi maximum. Napközben napos-gomolyfelhős időben mérséklődik, majd este ismét feltámad a szél. Este, éjjel, elszórtan záporok, heves zivatargócok alakulhatnak ki. Hétfőn, kedden – egyelőre jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – a térségben hullámzó, még nem jól előrejelezhető mozgású, viselkedésű front hatására labilis, zivatarok kialakulásához kedvező légköri helyzet várható a térségben. A csapadék eloszlásától függően maradhat a fülledt meleg, illetve eshet vissza a hőmérséklet, viszonylag kis körzeten belül nagy eltérést is eredményezve. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A Kékfrankos érettségi állapota

 

A napégés egyre erősebb

 

A parlagfű jól fejlődik

 

A rovarok kártétele jelentős

 

Ahol nagyobb a termés, ott csak lassú a színesedés

 

Egyenőtlen a zsendülés

 

Nagyon megnőtt a tőkeelhalások száma

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium