Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.08.11.

 

Tovább fokozódott az aszály

 

 

Az elmúlt héten sem változott semmi kedvező irányba. Csapadék nem érkezett, és ami még rosszabb, nem is ígérnek jelentősebb esőt a meteorológusok. A kék szőlők nagyon egyenetlenül színesednek, mintegy kényszerérnek. A fehér, már érő szőlők töppednek, a darazsak kártételétől sok helyen sebzettek. Az utóbbi 3 hétben szinte semmi növekedés nem volt tapasztalható, a felső, zöldmunkázott részeken sem törtek elő új hajtások. A lombozat sok helyen színesedik, vagy napégés tünetei látszanak a leveleken. Egy hozadéka van az aszálynak, hogy az érő csemegeszőlők nagyon édesek.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-1-es, L-2-es lárvák.

Az érésben előrébb jutott fajtáknál (Chardonnay, Irsai Olivér, Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. A speciális szürkepenész elleni készítmények mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát is helyezzük előtérbe. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Lehetőség szerint a keleti oldalt levelezzük ki jobban, a nyugati oldalt hagyjuk takartabban. A délutáni nap erősebb és hosszabb ideig éri a tőkéket, így ezen az oldalon a gyakoribb a napégés.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét. A hatóság az idei évben légi felderítéssel is próbálja a parlagfűvel fertőzött területeket beazonosítani.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerekkel - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – védekezve egész évre megoldhatjuk a problémát.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon láthatók a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágóinak (kifejlett egyedek) kártétele folyamatos. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a károsító ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.05 - 11.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,6

0

 Iván-völgy

24,4

0

 Bati-kereszt      

23,5

0

 Kajmád   

24,4

0

 Görögszó  

24,6

0

 Bátaszék  

24,6

0

 Paks  

24,3

0

 Bonyhád     

24,4

0

 

Várható időjárás

Pénteken változóan felhős-napos jellegű idő lesz. Elszórtan előfordulhat egy-egy kis területet érintő zápor, zivatargóc. Kiterjedt vagy tartós eső nem várható. A légmozgás gyengének ígérkezik. Marad a mérsékelten meleg idő, kissé fokozódó fülledtséggel. Éjszaka változó felhőzet mellett van esélye egy-egy zápor kialakulásának, de többnyire csapadékmentesen telik az idő. Szombatra zömében felhős idő valószínű elszórtan záporokkal, zivatargócokkal. A csapadék eloszlása szeszélyesnek látszik. Hevesebb, viharos gócok inkább délután, este valószínűbbek. Vasárnap, hétfőn és kedden nagyobbrészt napsütéses, fülledt, napról-napra melegebb idő ígérkezik 30 fok körüli, majd a feletti maximumokkal. A jövő hét elején a napi felmelegedés ismét elérheti helyenként a 35 fokot. Szórványosan, időszakosan, napról-napra csökkenő valószínűséggel előfordulnak záporok, zivatargócok, melyek környezetében átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, illetve felerősödhet a szél. Tartós, áztató eső nem várható. Szerdától több napra visszatérő hőség kialakulása körvonalazódik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A tőkék közül az aszályban sok mutat tőkeelhalásos tünetet

 

Az érő fehér szőlő töpped

 

Egyenetlen a színesedés

 

Fordítsunk figyelmet a parlagfűre

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Taegro

gyomok ellen: Medallon Prémium