Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.08.25.

 

Felfrissülést hozott az eső

 

 

Az elmúlt hétvégén jelentősebb, kb. 20 mm eső érkezett a Borvidékre. A régen várt csapadék hozott frissülést, a tőkék egy kissé helyretértek a lankadásból. Az alaphelyzet azonban nem javult, csak a romlás megállt. A Kékfrankos eléggé előrehaladt az érésben, bár a próbaszedések alapján a savak még magasak (9-10 körül vannak). Ez abból adódhat, hogy fürtön belül a bogyók nagyobb része már érett, de az aszály miatt heterogén a bogyóállomány, és a bogyók egy része lemaradt a fejlődésben, és most ezeknek a bogyóknak a sava jelenik meg az összhatásban. Ez a jelenség különösen szembetűnő a késői fajták (Merlot) esetében. A fürtön az érett, cukros ízű bogyók mellett jelentős számban vannak teljesen zöld bogyók is.

A termés cukortartalma magas, a bogyók sok helyen sérültek. A mostani eső nem okozott szürkepenészes tüneteket, de vigyázzunk a megmaradt termésre, mert a szürkepenésznek ideális lehet a cukros bogyókon tartósabban (24-36 óra) megmaradó nedvességborítottság. Tehát javasolható botritisz elleni készítmény használata, még eső előtt.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-3-as lárvák.

Tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét. A hatóság az idei évben légi felderítéssel is próbálja a parlagfűvel fertőzött területeket beazonosítani.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerekkel - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – védekezve egész évre megoldhatjuk a problémát.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágóinak (kifejlett egyedek) kártétele folyamatos. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a károsító ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.19 - 25.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,1

20

 Iván-völgy

24,0

19

 Bati-kereszt      

23,6

18

 Kajmád   

24,0

18

 Görögszó  

24,2

22

 Bátaszék  

24,2

24

 Paks  

23,5

17

 Bonyhád     

23,4

23

 

Várható időjárás

Pénteken már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Alapvetően napos, gyengén felhős idő lesz jellemző, gyenge légmozgással. A délutáni időszakban képződhetnek gomolyfelhők, ezekből pedig elszórtan alakulhatnak ki záporok, illetve zivatarok. Szombaton még túlnyomóan napos idő várható, de délután előfordulhat elszórtan záporeső, zivatar. Vasárnap már több lesz a felhő, de alapvetően még mindig napos időre készülhetünk. Jövő hét első felében mérséklődik a meleg, és erősen felhős, illetve napos időszakok váltakoznak. Általában csak kevés helyen, de kialakulhatnak záporok, zivatargócok. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 7 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A Kékfrankos cukorfoka már megfelelő

 

Némi hajtásnövekedés is észlelhető

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Taegro

gyomok ellen: Medallon Prémium