Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.05.17.)

2012.05.17. 08:39

Kiadva: 2012.05.17. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.05.24-ig.
Várható frissítés: 2012.05.24. 12:00-kor.

A hűvös napok hatására lelassult a szőlő fejlődése az elmúlt héten. Átlagosan 60 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben, de több helyen figyeltünk meg 80 cm feletti hajtásnövekedést is. A múlt héten 15 mm csapadék esett a Borvidéken.

A csapadékos időnek köszönhetően a szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során viszont figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

A kiadós esőzések miatt arra számíthatnánk, hogy fokozott a peronoszpóra-fertőzés veszélye, de ennek ellenére az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. A hétvégére ígért felmelegedő időben jelentős fertőzések indulhatnak el. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de rövidesen várható az első tünetek megjelenése a leveleken.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét  a napokban meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A szőlő eddig "elnőtte" az atkakártételt, a hajtások fejlődését nagy számú atka sem tudta korlátozni az idei évben.

A tarka szőlőmoly rajzása lecsökkent. Szex-feromon csapdáink átlagosan 7 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmények használata indokolt.

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

    


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki.

Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő lehet az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.10-05.17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 16,4

15

 Iván-völgy 

 16,1

14

 Bati-kereszt      

 16,2

12

 Kajmád   

 16,3

15

 Görögszó  

 16,4

13

 Bátaszék  

 16,5

12

 Paks  

 16,1

15

 Bonyhád     

 16,1

15

Pénteken a hideg reggelt követően, kissé még napközben is hűvös, de már derűs idő lesz. Gyenge, változóirányú lesz a légmozgás. Hétvégén és hétfőn viszont már erős felmelegedés várható. Kedden, szerdán, csütörtökön néhol záporos, változékony időre van kilátás. A következő 7 napban Borvidékünkön 16 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.


 

 

 

 

A

 

 

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo, Ridomil Gold

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon Premium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.