Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.05.10.)

2012.05.10. 08:51

Kiadva: 2012.05.10. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.05.17-ig.


Várható frissítés: 2012.05.17. 12:00-kor.

A szőlő hajtásai jelenleg 20-50 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  Az elmúlt 7 napban a csapadék két nagyobb részletben hullott, 20- és 30 mm-es adagokban. A kiadós csapadék és a meleg időjárás következtében a szőlő hajtásai gyorsan fejlődtek. A fürtkezdemények most már jól láthatóak. Nagy számuk alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a téli és a tavaszi fagy jelentős kárt nem okozott az idei terméskezdeményekben.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. A lisztharmat szaporítóképletei most már fokozatosan aktivizálódnak és május első felében elindíthatják az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ez azonban csak elvi lehetőség, a gyakorlat azt mutatja, hogy a május 18-20 körül elindított növényvédelmi technológia védelmet ad a betegség ellen, még annak korai fellépése esetén is. A szőlősgazdák egymást is "spannolják" az "elkezdtem a védekezést" kijelentésekkel, ill. hallják, hogy az üzemek már elkezdték a permetezéseket. Ennek ellenére még nem javasoljuk a szőlővédelmet elindítani május 14-e előtt. A hét végén a bizonytalanabbak és a kissé félősek azonban biztos megkezdik a védekezéseket. Mindenképpen meg kell azonban jegyezni, hogy Borvidékünkön a legkorábbi lisztharmattünetek május 17-körül jelentek meg az elmúlt években, de ezek legtöbbször nem tömegesek és csak elszórtan fordultak elő.

 

Szőlő-gubacsatka kártétele

A mostani időszakban inkább az atkák elleni védelemre helyezzük a hangsúlyt, ahol a helyzet ezt indokolja. A fiatal hajtásokat helyenként károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.  A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

 

Szőlő-levélatka kártétele

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 60 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 14-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a főrajzásban - azaz most - kell kijuttatni. Bár már a rajzás túljutott a csúcsán és leszállóágban van a fogott lepkék számának alakulása, a kitinszintézis-gátló készítmények használata még teljesen helyénvaló a mostani időszakban.

Az első zöldmunka ideje is eljött. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat folyamatosan távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

A hajtásválogatás is indokolt a jól fejlődő szőlőben. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.  A fürtkezdemények most már jól láthatóak, így a fürtkezdeménnyel rendelkező hajtásokat egyenletesen "elrendezhetjük" a tőkéken hajtásválogatással.

Néhány levélen megjelentek a peronoszpórára nagyon hasonlító tünetek (kép alább). Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél, elsősorban a napraforgónál, használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség hatására aktíválódnak és folttüneteket okoznak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig.

Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.03-05.10.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 17,2

57

 Iván-völgy 

 17,0

54

 Bati-kereszt      

 17,2

48

 Kajmád   

 17,1

56

 Görögszó  

 17,4

44

 Bátaszék  

 17,4

42

 Paks  

 17,1

51

 Bonyhád     

 17,0

54

Szombaton késő délutánig napsütés, nagy meleg lesz. Este viszont, északnyugatról erős hidegfront érkezik. Erős szelet, erős lehűlést és kiadós esőt okoz. Vasárnap, hétfőn felhős, hideg idő várható. Keddtől valószínűleg ismét melegszik az idő. A következő 7 napban Borvidékünkön 7 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

  

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.