Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.04.26.)

2012.04.25. 09:39

Kiadva: 2012.04.26. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.05.03-ig.
Várható frissítés: 2012.05.03. 12:00-kor.

 

A hideg időben alig nőtt a szőlő. Az alacsony léghőmérséklet szinte fogva tartja a fejlődő kis hajtásokat. A fajták között is jelentős különbségek vannak. A Merlot és a Cabernet Franc áll a leghátrább a sorban.

A védettebb helyeken már kiterült levélkék is vannak. Az atkák kártétele eddig még nem látható az ültetvényekben. A hideg téli időjárás biztosan lecsökkentette számukat. A gyorsabban fakadó, fejlődésben előrébb tartó fajtákban (csemegeszőlők) sem látni jelentős atkatüneteket. A szálvesszős szőlőkben a rügyek a legtöbb helyen a szálvessző teljes hosszában kifakadtak, a téli erős lehűlés nem viselte meg a rügyeket az eddigiek alapján.

Atkák ellen, ahol szükséges, kén használata javasolható a kártevő ellen. Még várjunk a speciális atkaölő szerek kijuttatásával, mert lehet, hogy alacsony lesz a kártevő létszáma. A jövő héten ígért felmelegedés hatására a várhatóan gyorsan növekvő szőlőben majd pontosabban fel lehet mérni az atkák által okozott tünetek gyakoriságát.


 

Az idei tavaszon elsősorban a lisztharmat jelenthet majd gondot. Nem lehet tudni, hogy a hideg mennyire viselte meg az ivaros, áttelelő alak aszkospóráit. Egyelőre nincs közvetlen fertőzési veszély a Borvidék ültetvényeiben. Ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság, mert a tavalyi őszön tömegesen képződtek a lisztharmat áttelelő képletei. A száraz, meleg augusztus és szeptember folyamán a leveleken és a vesszőkön hatalmas mennyiségű szaporítóképlet jött létre. Ezek egy része lemosódott a tőketörzsekre, egy részük pedig a szálvesszőn maradt. A lisztharmatgomba telepeinek nyomait láthatjuk a meghagyott szálvesszőkön. A vesszők felületén, sötét foltok formájában mutatkoznak az egykori fertőzés visszamaradt tünetei. Az ilyen tüneteket mutató ültetvényekben nem árt kissé korábban indítani a növényvédelmi szezont, és május 10-e körül elvégezni majd az első lisztharmat elleni kezelést.

Az elmúlt napokban esett 12 mm körüli csapadék hatására biztosan erős növekedésnek indulnak a gyomok. Minden gyomfaj intenzíven fejlődik a mostani időszakban. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt.

Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs- és a kordonkartisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok.

 04.19-04.26.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 13,2

 12,2

 Iván-völgy 

 12,6

 10,4

 Bati-kereszt      

 12,8

 9,6

 Kajmád   

 12,9

 11,4

 Görögszó  

 13,4

 10,8

 Bátaszék  

 13,0

 11,2

 Paks  

 12,2

 12,4

 Bonyhád     

 12,5

 11,2

 A hét további részében és a következő hét első felében nagyrészt napos, csapadékmentes, azaz aszályos idő és erős felmelegedés várható. A következő 7 napban Borvidékünkön 6 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.