Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.04.19)

2012.04.17. 10:29

Kiadva: 2012.04.19. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.04.26-ig.
Várható frissítés: 2012.04.26. 12:00-kor.

 

A száraz, hajnalban még hideg időjárásban lassan fejlődik a szőlő. Egyes, domboldalakon lévő ültetvényekben még a domb alja és teteje közötti részen lévő tőkék is nagy különbséget mutatnak fejlettségben a Borvidéken.

A védettebb helyeken már szépen kiterült levélkék is vannak. Lassan majd láthatóvá válnak az atkák által okozott tünetek. A jövő héten már jobban lehet látni a kis, kiterülő levélkéken a kártétel nagyságát, így dönteni lehet majd a védekezés szükségességéről. Addig is a legjobb megoldás a nagy adagú kén használata a kártevő ellen.


 

A fagyási károk miatt a sok helyen alvórügyekből újrainduló hajtásokra figyelemmel, nagy szükség lesz a szakszerű hajtásválogatásra a következő hetekben.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. Az ivaros áttelelő alak aszkospórái már május első napjaiban elindíthatják majd az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ezt a veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a mostani időszakban végzett magas adagú kénes permetezéssel.

A hidegebb fekvésű helyeken fagykárt szenvedett tőkék a fagy idején még ki nem fakadt rügyeiket most aktivizálják, így ellensúlyozzák a kárt, a tőkék megkezdték a lefagyott hajtások "pótlását".

A száraz időjárás ellenére a gyomok folyamatosan fejlődtek. Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig.

Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs- és a kordonkartisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok.

 04.12-04.19.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 12,8

 2,1

 Iván-völgy 

 12,2

 1,4

 Bati-kereszt      

 12,6

 1,2

 Kajmád   

 12,4

 1,6

 Görögszó  

 12,6

 1,2

 Bátaszék  

 12,8

 1,0

 Paks  

 11,4

 1,6

 Bonyhád     

 11,2

 1,4

Jövő szerdáig változékony, gyakran erősen felhős, az ilyenkor átlagos közeli hőmérsékletű időre van kilátás.

Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintően lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 10 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.