Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.04.12.)

2012.04.11. 09:51

Kiadva: 2012.04.12. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.04.19-ig.
Várható frissítés: 2012.04.19. 12:00-kor.

 

A téli időjárás nem okozott komolyabb gondot a szőlőnek. A 2011. év őszi-téli időjárása február elejéig kedvezett a kórokozók átteleléséhez. A lisztharmatnak nagyon kedvezett az enyhe őszi időjárás. A rosszul védett vagy szüret után már kezeletlenül hagyott ültetvényekben – főleg szeptember folyamán - sok kazmotécium (régi nevén kleisztotécium) képződött a leveleken, melyek az októberi csapadékkal lemosódhattak a tőkerészek kéregrepedéseibe, ahonnét tavasszal ismét fertőzhetnek. A februárt leszámítva a tél enyhe és száraz volt, amely kedvező a lisztharmat számára, de a peronoszpórának nem kedvezett a száraz téli időjárás. Februárban több helyen előfordultak -20 oC körüli vagy az alatti hőmérsékletek, amelyek már komolyabban károsíthatták a lisztharmat áttelelő képleteit. Az erős lehűlések azonban csak 1-2 napig tartottak, ezért kérdéses a lisztharmat „elleni” hatásuk. A talajon, a lehullott levelekben telelő peronoszpóra pedig teljes védettséget élvezett az erős lehűlések előtt ill. azzal párhuzamosan megérkezett vastag hótakaró jóvoltából.

Márciusban nem esett számottevő csapadék, viszont meleg időjárás volt. Április első felében gyorsan indult a fakadás, amely jelenleg is tart.

A korábban induló fajták azonban rögtön bajba kerültek. Április 9-én a hajnali órákban erősebb fagy érkezett "szállított" hideg levegővel. Az északi beáramlással az országba érkező hideg levegő nem kímélte sem a gyümölcsösöket sem a szőlőt. Elsősorban a csemege fajták, amelyek korábban fakadásnak indultak és érzékenyebb is a levélszövetük, károsodtak.


 

Az elfagyott fiatal hajtások helyett - remélhetőleg - a tőkék rejtett rügyeiből újra indul a szőlő. Az április 7-e és 10-e közötti időszak egyébként szinte minden évben visszatérően "fagyos" hagyományokkal rendelkezik. Ebben a pár napban általában egy erősebb lehűlés jelentkezik, amely kisebb-nagyobb károkat okoz.

A borszőlők a Szekszárdi borvidéken nem szenvedtek jelentős fagykárt. A borszőlők lassabb fakadása miatt az alsó képen látható fejlettségben volt a fagy idején a hajtások jelentős része, ami védelmet biztosított a hideg ellen. Borvidékünkön -3 oC mértünk a leghidegebb reggelen. Megyénk más területein viszont (Dunaföldvár, Paks) -8 oC-ok is előfordultak.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. A száraz, meleg időjárás kedvez a lisztharmat korai fertőzésének. Az ivaros áttelelő alak aszkospórái már május első napjaiban elindíthatják majd az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ezt a veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a mostani időszakban végzett magas adagú kénes permetezéssel.

A levélatkák kártétele még nem érzékelhető a fakadó állományokban. A jövő héten már jobban lehet látni a kis, kiterülő levélkéken a kártétel nagyságát, így dönteni lehet majd a védekezés szükségességéről. Addig is a legjobb megoldás a nagy adagú kén használata a kártevő ellen.

A száraz időjárásban a gyomok idáig csak lassan fejlődtek. A néhány esős nap hatására azonban gyorsan magasabb fokozatba kapcsolhat a fejlődésük. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig.

Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs- és a kordonkartisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok.

 04.05-04.12.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 12,6

 17,4

 Iván-völgy 

 11,8

 14,2

 Bati-kereszt      

 12,1

 12,2

 Kajmád   

 12,2

 15,4

 Görögszó  

 12,4

 8,6

 Bátaszék  

 12,6

 5,0

 Paks  

 10,2

 7,6

 Bonyhád     

 11,8

 7,8

Jövő szerdáig változékony, az ilyenkor átlagosnál kissé magasabb hőmérsékletű időre, a hétvégén esőre is van kilátás. Fagy már nem várható.

Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintően lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 22 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.