Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.09.01.)

 

2011.09.01. 10:21

 

Kiadva: 2011.09.01 12:00-kor.

 

Érvényes: 2011.09.08-ig.

 

Várható frissítés: 2011.09.08. 12:00-kor.

 

 

Augusztus második felében szépen érett a szőlő a Borvidéken. A hónap végén tapasztalható száraz és igen meleg időjárás kedvező volt a cukorbeépülés és a savlebomlás folyamatának. A savlebomlás folyamata talán már túl gyors is volt. Sok helyen elérte a sav azt a kritikus szintet, amikor már csak a szürettel lehet meggátolni a további savveszteséget. Jövő hét közepére jósolnak a meteorológusok esőt. Addig még sokat érik a szőlő. A hét végén már többen terveznek szüretet a korai fajtákból. A Pinot Noir-t már sokan leszedték, a Kék Oportó és a Zweigelt szürete hétvégén már időszerű lehet. A többi fajtával még érdemes megvárni az elkövetkező két hétvégét, és eső függvényében dönteni a szüret időpontjáról.

 

A fehér szőlők is érettek már. A savszintet figyelve dönthetünk a szüretükről. Ahol későbbi fajták vannak az ültetvényekben, ott a jövő hét elején a repedésre és rothadásra érzékeny fajtákban javasoljuk a szürkepenész elleni védekezést.

 

A többi, érésben előbbre jutott fajtánál a szüret lehet a megoldás. A mostani időszakban a fajták többségének már megfelelő a cukorfoka a szüreteléshez. A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnénk még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott még javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

A késői fajták esetében még mindig van lehetőség a védekezésre. Kitűnő készítmény áll rendelkezésre a szőlőmolylárvák ellen, amelynek élelmezésügyi-várakozási ideje 3 nap.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.26- 09.01.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,2

0

 Iván-völgy 

23,1

0

 Bati-kereszt      

23,2

0

 Kajmád   

23,2

0

 Görögszó  

23,5

0

 Bátaszék  

23,6

0

 Paks  

23,2

0

 Bonyhád     

23,1

0

Szombaton, vasárnap és hétfőn napos, száraz idő valószínű. Kedden viszont felhősödésre és jelentősebb esőre, szerdától pedig jelentős lehűlésre van kilátás.

Növényvédelmi munkákat – jövő hét kedd kivételével - a héten biztonságosan lehet végezni minden nap. A következő 7 napban a Borvidéken 22 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák és lisztharmat ellen Thiovit Jet

szürkepenész ellen Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

molyok ellen Affirm, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.