Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.08.25.)

 

2011.08.29. 10:38

 

Kiadva: 2011.08.25 12:00-kor.

 

Érvényes: 2011.09.01-ig.

 

Várható frissítés: 2011.09.01. 12:00-kor.


 

A magas hőmérsékletnek nemcsak kedvezőtlen hatásai vannak. A meleg időjárásban intenzíven érik a szőlő. A cukorfok is kedvezően alakul. A sav elbomlását korábbi szürettel lehet megakadályozni. Remélhetőleg ez a néhány kánikulai nap nem okoz jelentős savvesztést. A korai fajták már igen közel vannak a teljes érettséghez. A Zweigelt és Kékfrankos azonban még érhet. Szeptember elejétől hűvösebb időjárást jósolnak, ezért az említett fajták szürete szeptember közepétől kezdődhet.

Amennyiben a továbbiakban szürkepenész elleni kezelést tervezünk, azt ne most tegyük, hagyjuk a permetezést szeptember elejére. A legtöbb speciális botritisz elleni készítménynek 2 hét a várakozási ideje, tehát szüret előtt két héttel, főleg hűvös, csapadékos idő esetén, még időben védekezhetünk a szürkepenész ellen.

Az érő szőlőben óhatatlanul előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet.

 

 

A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák.

                   

                       

Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

 

 

 

Az érő szőlőt már nem fertőzi a lisztharmat és a peronoszpóra sem. A peronoszpóra, a késői fajtákban, a felső, vitorla alatti fiatal leveleket fertőzheti. Ez ellen már nem szoktak védekezni, elsősorban a szüret közelsége miatt.

A késői fajtákban (Merlot, Cabernet) még egy Réz+Kén kombinációt érdemes kijuttatni. Ez a késői fajták esetében megakadályozza a levélen felszaporodó áttelelő képletek tömeges kialakulását, amely folyamat szeptemberben intenzív.

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-2-es lárvák.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.19- 08.25.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

24,4

0

 Iván-völgy 

24,2

0

 Bati-kereszt      

24,2

0

 Kajmád   

24,4

0

 Görögszó  

24,6

0

 Bátaszék  

24,6

0

 Paks  

24,2

0

 Bonyhád     

24,3

0

 

Hétfőig meleg idő valószínű. Keddtől hűvösebb idő várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a térségben csapadék nem várható. Adott napra várható csapadékról (esetleges zivatar) a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák és lisztharmat ellen Thiovit Jet

peronoszpóra ellen Neoram 37,5 WG

szürkepenész ellen Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

molyok ellen Affirm, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.