Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.08.11.)

 

2011.08.10. 10:19

 

Kiadva: 2011.08.11 12:00-kor.

 

Érvényes: 2011.08.18-ig.

 

Várható frissítés: 2011.08.18. 12:00-kor.

 

Az érő szőlő szemre szép, de sok van még hátra az érésig. Idén nem lesz korai szüret. Az időjárás várható alakulása miatt a korai fajták szüretére is várni kell még jó pár hetet. Ezt azzal a méréssel lehet alátámasztani, ami a napokban történt. A Kék Oportó érettségi vizsgálata alapján 10-es cukorfokot és 10-es savat adott a fajta.


 

A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. A speciális szürkepenész elleni készítmények mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát is helyezzük előtérbe. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

 

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben, főleg a több csapadékot kapott részeken, javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést már most. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Július második felében és augusztus elején eddig összesen mintegy 95 mm csapadék esett a Borvidéken, ami miatt a szürkepenész folyamatosan "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására.

 

Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen.

 

A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet), továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

 

Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő peronoszpóra és lisztharmat ellen. 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák.

  

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

 

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 


 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.05- 08.11.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

20,2

9,2

 Iván-völgy 

19,8

9,0

 Bati-kereszt      

19,2

8,6

 Kajmád   

19,8

8,4

 Görögszó  

20,4

8,8

 Bátaszék  

20,4

7,4

 Paks  

19,8

9,4

 Bonyhád     

19,6

8,0

Péntekig hűvös, száraz idő valószínű. Péntektől keddig erős felmelegedés várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 7 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet

peronoszpóra ellen Pergado F, Pergado Cu, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max 

szürkepenész ellen Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

molyok ellen Affirm, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.