Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.08.04.)

 

2011.08.03. 10:11

Kiadva: 2011.08.04 12:00-kor.

Érvényes: 2011.08.11-ig.

Várható frissítés: 2011.08.11. 12:00-kor.

 

 

 

A jól védett szőlők szépen színesednek. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A botritisz azonban az érő csemegeszőlőkben megjelent. A sok eső hatására felrepedt szemeken szürkepenészes gócok jelentek meg. Ez miatt fokozott figyelemmel kell lenni a szüreti időszak előtt. A kórokozó "telíti" a levegőt konidiumokkal már a mostani időszaktól, így augusztus végére - esős időjárás esetén - jelentős járvány alakulhat ki. Már most sokat tehetünk ennek megelőzésére.

 

 

 

A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten 2 fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni.  Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban, továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

 

 

 

Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő. A többségében zsendülő bogyókat tartalmazó fürt már nem fertőződik tovább. Az alsó képeken látható „érettségi” fokot el nem érő szőlők azonban még veszélyben vannak. A védekezés elmaradása vagy felszívódó készítmény használatának mellőzése esetén ugyanilyen állapotú lesz a most még „zöld” szőlőnk 7-10 nap múlva, mint az alábbi képen látható fürt. Ezért Merlot és Cabernet esetében még mindenképpen használjunk felszívódó készítményeket peronoszpóra ellen.

 

 

 

A sok eső után a legtöbb helyen - főleg az érő fajtákban - megjelentek a botritisz tünetei. A fertőzött részek szüretig a fürtön maradnak, ezek a későbbiekben jelentősebb botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai ill. csemege (folpet nem használható) fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

 

 

 

A zsendülésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható speciális botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A védelem nélkül hagyott szőlőkben jelentős kár keletkezhet szüretre.

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása lezárult, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es lárvák.

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el.


 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.29- 08.04.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

18,2

0,3

 Iván-völgy 

17,9

0,3

 Bati-kereszt      

17,8

0,2

 Kajmád   

17,9

0,4

 Görögszó  

18,4

0,4

 Bátaszék  

18,4

0,3

 Paks  

17,8

0,3

 Bonyhád     

17,6

0,3

Keddig meleg idő, néha jelentősebb eső, keddtől ismét erős lehűlés kezdete a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni.  A következő 7 napban Borvidékünkön 6 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/  weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Pergado Cu, Bravo 500, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max 

szürkepenész ellen Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

molyok ellen Affirm, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.