Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.07.28.)

2011.07.27. 10:47

Kiadva: 2011.07.28 12:00-kor.

Érvényes: 2011.08.04-ig.

Várható frissítés: 2011.08.04. 12:00-kor.


 

Még ne lazítsunk a növényvédelmi programon, főleg a késői érésű fajták esetében. Sokan már átállnak a réz és kén használatára, lezártnak tekintik a növényvédelmi szezont. Az elmúlt 10 napban 80 mm csapadék esett. Minden napra jutott belőle, szinte egyfolytában nedves volt a szőlő ez idő alatt. A késői fajták, ahol még "nyers" a szőlő, zsendülő bogyókat még nem találni, jelentősen befertőződhettek az elmúlt időszakban. Ennek tünetei - fürtperonoszpóra - az elkövetkező hetekben fognak megjelenni. Ezért mindenképpen fontos, hogy a napokban peronoszpóra elleni felszívódó készítmény kerüljön kijuttatásra.

 

Szinte minden nap esett eső az elmúlt időszakban. A hőmérséklet is alacsony volt ez mellett. Ez rendkívül kedvez a peronoszpórának. A lisztharmatnak az alacsony hőmérséklet nem ideális. A melegedő időjárásban, főleg párás körülmények között azonban még mindig fertőzhet a lisztharmat is a továbbiakban, de inkább már csak a fiatalabb, fejletlenebb fürtrészek vannak veszélyben.

 

 

A jól védett szőlők már itt-ott színesednek. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a zsendülő fürtökben.

 

A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten 4 fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni.  Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen.

 

A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

 

Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet), továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő. 

 

A zsendülésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.


A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása leállt, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. Az idei évben a molyok nagy száma miatt mindenképpen indokoltak a védekezések. A legjobb ha elejét vesszük az éréskor kellemetlenséget okozó „molyos” bogyók kialakulásának. Most, a második nemzedék alatt, jó lehetőség kínálkozik a molyok egyedszámának lecsökkentésére. A sikeres védekezést követően szüretig már nem kell tartani az esetlegesen kialakuló kártételtől, illetve a későbbiekben a molykártétel nyomán fellépő szürkepenésztől.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.22-28.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

17,7

41,3

 Iván-völgy 

17,4

38,6

 Bati-kereszt      

17,2

40,2

 Kajmád   

17,4

38,4

 Görögszó  

17,8

37,4

 Bátaszék  

17,8

37,6

 Paks  

17,3

36,8

 Bonyhád     

17,2

39,4

Jövő keddig kissé hűvös idő, keddtől enyhébb idő a legvalószínűbb folytatás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 12 napban Borvidékünkön 12 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Pergado Cu, Bravo 500, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max 

szürkepenész ellen Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

molyok ellen Affirm, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.