Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.07.21.)

2011.07.20. 14:24

Kiadva: 2011.07.21 12:00-kor.

Érvényes: 2011.07.28-ig.

Várható frissítés: 2011.07.28. 12:00-kor.

 

 

Az utóbbi napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a betegségek erősen veszélyeztetnek. Bár a szőlő szép, nagy termés várható, de még mindig erős védelmet kell folytatni. Még nem lehet átállni a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében/megállításában. Ez főleg a peronoszpórára igaz.

A jól védett szőlőkben szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak. Egy-két ültetvényben elvétve már zsendülő bogyók is vannak (Pinot Noir). Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, ami általában igaz.

 

Ennek ellenére a mostani időszakban még jelentős veszély leselkedik a szőlőre. Az elmúlt napokban 2 új fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében.

 

Ennek tünetei az elkövetkező napokban fognak megjelenni. Ez mellett a lisztharmat továbbra is erősen fertőzi, főleg a fejlődésben elmaradottabb fürtrészeket és a fiatal lombot. Ezen okok miatt továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

A múlt héten néhány helyen kevés jégeső is esett. Leginkább csapadékkal társulva. A legtöbb helyen - főleg ahol azonnal védekeztek - beszáradtak a jég által okozott sérülések. A termésben talán nem jelentenek ezek a beszáradt részek jelentős veszteséget, de mivel szüretig a fürtön maradnak a károsodott bogyók, ezek az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. 

A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is azt tapasztalhatja, hogy az érzékenyebb fajtákban a betegség továbbra is terjed.

 


Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén)  áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra is folyamatosan veszélyeztet. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen közvetlenül permetezés után vagyunk. A bogyókban bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést már nem tudjuk  megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak még alkalmas arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, folpet, mankoceb) hatóanyag is van.

A héten a tarka szőlőmoly tömeges rajzása már csökkent, a rajzáscsúcson túljutottunk. A  napokban folyamatos a párzás és a tojásrakás.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” a nyár folyamán, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag környezet-kímélő, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználható.          

 

Gondoljunk a lombtrágyák használatára. Két okunk is lehet rá. Az idei nagy termés mellett gyengébb lehet a következő év, ha most nem adunk plusz tápanyagot a tőkéknek.

A másik ok a termés minősége, és a hiánybetegségek megelőzése. Már ebben az időszakban gondolni kell a hiánybetegségekre. Augusztusban már késő „feltölteni” a tőkéket tápanyaggal. Ezen okok miatt kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.15-21.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,7

38,2

 Iván-völgy 

23,4

37,4

 Bati-kereszt      

23,2

37,0

 Kajmád   

23,5

35,2

 Görögszó  

23,8

36,2

 Bátaszék  

23,8

29,4

 Paks  

23,6

32,6

 Bonyhád     

23,5

35,8

 

Pénteken erős szél, még hűvös idő, napos és záporos időszakok váltakozása, sokkal kevesebb eső várható. Szombatra változóan felhős, időről-időre záporos, enyhülő időre van kilátás. Vasárnap ismét kiadós záporok, változékony idő valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 35 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Pergado Cu, Bravo 500

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max

molyok ellen Affirm, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.