Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.06.23.)

2011.06.22. 10:42

Kiadva: 2011.06.23. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.06.30-ig.

Várható frissítés: 2011.06.30. 12:00-kor.

 

 

Közvetlenül a virágzás utáni időszakban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék a Borvidéken, ennek ellenére folyamatosan magas a páratartalom. A levélnedvesség időtartama naponta több óra is lehet. A gombabetegségeknek ez az időjárás nagyon kedvez. Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, jelentős lisztharmatfertőzés indult el. Elsősorban a bogyókon tapasztalhatók erős fertőzések.

 

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is folyamatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. Most még csak a leveleken jelentek meg a tünetek, de a levelekről a későbbiekben a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

 

Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

 

Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Ez mellett  - és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk - a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. Nem mozognak gyorsan, nem erős gyógyító hatásúak, de "állóképesek". A fertőzés előtt kijuttatva őket hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat.

Azokon a helyeken, ahol még nem jelentek meg a betegségek a strobilurinok használata javasolt továbbra is. Ahol már találunk fertőzött levelet vagy bogyót, ott a felszívódó készítményeket használjuk.

 


A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többsége L3-as stádiumban van a mostani időszakban. Ezen felül a szőlőmolyok II. nemzedékének rajzása elkezdődött. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 28 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350-400 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést.

 

A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A szőlőnek kedvező időjárás miatt továbbra is nagyon erős a hajtásnövekedés. A szőlő pillanatok alatt „lenőtte” a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag környezet-kímélő, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználható.          

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

Már most gondoljunk a lombtrágyák használatára. Két okunk is lehet rá. Az egyik, hogy a jövő évi termés – a rügydifferenciálódás  - most alakul ki. Az idei nagy termés mellett gyengébb lehet a következő év, ha most nem adunk plusz tápanyagot a tőkéknek. A másik ok a termés minősége, és a hiánybetegségek megelőzése. Már ebben az időszakban gondolni kell a hiánybetegségekre. Július-augusztusban már késő „feltölteni” a tőkéket tápanyaggal. Ezen okok miatt kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

   

 06.17-23.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 21,2

 5

 Iván-völgy 

 21,2

4,2

 Bati-kereszt      

 21

2,8

 Kajmád   

 20,4

 4

 Görögszó  

 21

 2

 Bátaszék  

 21

 3

 Paks  

 20,2

 4

 Bonyhád     

 20,0

3

 

Pénteken erős szél és csökkenő hőmérséklet várható. Szombaton, vasárnap viszont már enyhülés, szél, de változóan napos idő valószínű. Hétfőtől lassú felmelegedés mellett, nagyobbrészt napos idő várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Bravo 500

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max

molyok ellen Lufox, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium

 

 

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.