Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.06.16.)

2011.06.14. 10:28

Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.06.23-ig.

Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

 

 

A virágzás alatti időszakban nem volt jelentős mennyiségű csapadék a Borvidéken. A virágzás nagyrészt lefutott, a kötődő kis bogyók száma megfelelő. A fürtök megnyúltak. Az utóbbi évek egyik legjobb termése várható. Rengeteg a fürt és méretesek a fürtrészek. Valószínűleg a múlt évi rendkívül csapadékos időjárásnak köszönhetően alakulnak így idén a terméselemek.

 

A szőlőnek kedvező időjárás miatt nagyon erős a hajtásnövekedés. A szőlő pillanatok alatt kinőtte a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt.

 

A lisztharmat és a peronoszpóra tünetei csak elvétve jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben.  Az időjárás most már mindkét betegség számára alapvetően kedvező. A lombozaton megkezdődött a betegségek felszaporodása.

 

A fürtökön még nem észleltük a lisztharmat fellépését. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra és a lisztharmat fürttünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődött kis bogyókra nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd.

A virágzás után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Ez mellett  - és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk - a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. Nem mozognak gyorsan, nem erős gyógyító hatásúak, de "állóképesek". A fertőzés előtt kijuttatva őket hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat.

 

A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

 


A szőlőmolyok ismét rajzanak. Csapdáink a héten átlagosan 7 db molyt fogtak. Ez mellett az első nemzedék lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300-350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag környezet-kímélő, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználható.          

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

   

 06.10-16.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 21,4

 0,4

 Iván-völgy 

 21,4

 0,2

 Bati-kereszt      

 21,2

 0

 Kajmád   

 20,6

 0

 Görögszó  

 21,2

 0,2

 Bátaszék  

 21,2

 0

 Paks  

 21,0

 0

 Bonyhád     

 21,0

0,2

Vasárnapig erős felmelegedés mellett, nagyobbrészt napos idő várható. Vasárnap kisebb lehűlés, keddtől erős felmelegedés, jövő csütörtöktől kánikula valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 5 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Bravo 500

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max

molyok ellen Lufox, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.