Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.06.09.)

2011.06.08. 11:44

Kiadva: 2011.06.09. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.06.16-ig.

Várható frissítés: 2011.06.16. 12:00-kor.

 

 

A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg virágzás végén van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben.  A meleg napok hatására gyors ütemű a virágzás. Sokan a meleg napok miatt aggódtak a kötés jó aránya miatt, de tapasztalataink szerint egyelőre a termékenyülés kedvező. A mostani, kissé hűvösebb, csapadékokkal tarkított időjárás kedvező a szőlőnek. A csapadék jelentős része éjszaka érkezik, így nappal zavartalan a virágzás.

Az elmúlt héten a lisztharmat és a peronoszpóra tünetei sem jelentek meg a várt mértékben a Borvidék ültetvényeiben. Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvezett, de a peronoszpóra számára - a napokban lehullott csapadék hatására - is kedvező a jelenlegi időjárás. Ez igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani csapadékosabb időjárásban - fertőzi a virágokat.

 

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása leállt. Szex-feromon csapdáink nem fogtak lepkét a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az ábrán a tarka szőlőmoly idei évi rajzásmenetét kísérhetjük figyelemmel, az ábrán látható piros nyíl jelzi a jelenlegi időpontot. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban.

 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

 


A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

       

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzásra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag környezet-kímélő, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználható.          

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok


 

 06.03-09.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 21,2

 26,4

 Iván-völgy 

 21,2

 22,6

 Bati-kereszt      

 21,0

 18,8

 Kajmád   

 20,8

 28,2

 Görögszó  

 21,4

 25,2

 Bátaszék  

 22,0

 23,4

 Paks  

 21,2

 27,0

 Bonyhád     

 21,0

24,4

 

 

Keddig az ilyenkor átlagosra csökken a hőmérséklet és jelentősen kevesebb zivatar várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 18 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Bravo 500

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max

molyok ellen Lufox, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.