Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.06.02.)

2011.05.31. 13:38

Kiadva: 2011.06.02. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.06.09-ig.

Várható frissítés: 2011.06.09. 12:00-kor.

 

 

Erősen fejlődött a szőlő az elmúlt héten. A meleg időjárás és a hozzá járuló csapadék rendkívül intenzív fejlődésre sarkallta a szőlőt. Az új telepítések is jól fejlődnek az idei évben. 1 méter feletti hajtásnövekedés tapasztalható az új telepítésekben.

 

 

Jelenleg az ültetvényekben fekvéstől és fajtától függően 50-80%-os virágzás van a Borvidéken.  A meleg napok hatására gyors volt a virágzás megindulása és várhatóan a továbbiakban is megmarad a gyors ütemű virágzás.  

         

Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hét időjárása. Csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás vége felé, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása gyengült, szinte leállt. Szex-feromon csapdáink átlagosan 1 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.


A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemzben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

       


Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

        

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag környezet-kímélő, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználható.

 

 

            

 

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 05.26-06.02.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 18,6

 15,2

 Iván-völgy 

 18,2

 14,2

 Bati-kereszt      

 18,0

 13,4

 Kajmád   

 18,2

 12,6

 Görögszó  

 18,8

 14,6

 Bátaszék  

 18,8

 16,2

 Paks  

 17,9

 15,0

 Bonyhád     

 18,2

14,8

 

Jövő szerdáig nyári meleg, a hétvégén már kánikula, de délutánonként viharos zivatargócok is várhatók. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 31 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Bravo 500

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max

molyok ellen Lufox, molyok és egyéb rovarkártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.