Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.05.26.)

2011.05.25. 11:23

Kiadva: 2011.05.26. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.06.02-ig.

Várható frissítés: 2011.06.02. 12:00-kor.

 

 

A szőlő erősen fejlődött az elmúlt napokban. Jelenleg a hajtások átlagosan 70-80 cm-es hosszúságúak.

Megjelentek a peronoszpóra első levéltünetei a Borvidék ültetvényeiben. Az elmúlt napokban számottevő csapadék esett a Borvidéken. A számottevő csapadék miatt, a csapadékos napokban biztosan újabb fertőzési hullám indult el nemcsak a peronoszpóra, de a lisztharmat esetében is.

A peronoszpóra tavalyi erős fertőzését követően az idei tavaszon és jelenleg is folyamatosan tart a tavalyi levélmaradványok szétesése a talaj felszínén. Ebből szabadulnak ki a fertőző oospórák. Ezek tömegesen fertőzik a lombozatot és a fürtöket.

 

A betegségek korai megjelenése, illetve a számukra jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen.

 

 


A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan, de már gyengébben rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 6 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan az első lárvák megjelenése megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 


Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A 2 hét múlva virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

 

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt.

 

 

 

Ha az ültetvény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználhatók.

 

            

 

 

 

 

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent  lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 

 05.19-05.26.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 19,8

 21,0

 Iván-völgy 

 19,6

 20,4

 Bati-kereszt      

 18,4

 18,6

 Kajmád   

 18,6

 18,2

 Görögszó  

 19,8

 24,6

 Bátaszék  

 19,8

 22,3

 Paks  

 19,4

 18,2

 Bonyhád     

 19,0

16,6

Csütörtök száraz, derűs idő lesz. Csapadék nem várható. Gyenge keleties légmozgás mellett, ismét kellemes lesz a hőmérséklet. Pénteken erős északi szél, zivatarfoltok, de erős felmelegedés várható. Szombaton erős északi széllel, enyhülés, változóan felhős idő, vasárnap gyenge légmozgás, napsütés, száraz idő, melegedés valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 9 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Pergado F, Bravo 500

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max

molyok ellen Lufox, Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.