Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.05.19.)

2011.05.18. 12:17

Kiadva: 2011.05.19. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.05.26-ig.

Várható frissítés: 2011.05.26. 12:00-kor.

 

 

A szőlő hajtásai jelenleg átlagosan 40-50 cm-es hosszúságúak.  A változékony időjárás hatására közepes ütemű a fejlődés. A múlt héten is számottevő csapadék esett a Borvidéken. A kis fürtök megnyúlása megkezdődött. A fürtök száma alapján jó termés ígérkezik.

 

 

 

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de napokon belül várható az első primer tünetek megjelenése a leveleken.

 


A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét  a napokban - legkésőbb május 20-ig - meg kell kezdeni. A permetezésre most még elégséges kontakt készítmények használata. Kén és valamilyen peronoszpóra elleni kontakt készítmény együttes használata a legcélravezetőbb.

A fiatal hajtásokat sok helyen továbbra is erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

 

 

Több helyen találkozhatunk a leveleken lévő kisebb-nagyobb sárga foltokkal. A fonáki részen ugyanilyen folt látható. Ne ijedjünk meg, ezek a sárga, sárgásfehér foltok a szántóföldi kultúrákban az elmúlt hetekben történt gyomirtások „eredményei”. A szántóföldről a szél által felkapott porszemcsék felületén utaznak a szőlőlevélig a gyomirtó szerek. A levélen megtapadva, leginkább a reggeli harmat vagy eső hatására aztán oldatba kerülnek a vegyszerek, és okozzák a képen látható tünetetek. Nincs semmi teendőnk, a tünetek maguktól elmúlnak néhány hét alatt. Amennyiben a fonáki oldalon azonban penészgyep található a folt területén, akkor már más a helyzet, ez esetben a peronoszpóra jelent meg az ültetvényben.

        

 

 

A jelenlegi helyzet a peronoszpóra tekintetében kettős. Egyrészt a tavalyi évről áttelelt fertőzőanyag mennyisége hatalmas. Másrészt azonban rendkívül száraz volt a tavasz. Január elejétől április végéig mindössze 61 mm csapadék esett. Ebből áprilisban 8 mm. Májusban ugyan most már 30-40 mm körül tartunk, de az április időjárása meghatározó a peronoszpóra talajon áttelelt szaporítóképleteinek további sorsát tekintve. Reméljük, az idei évben csak később indul és a tavalyinál kisebb intenzitású lesz a peronoszpóra járvány.

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 15 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmény használata indokolt.

 
A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt.

 

Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és a cserebogarak is károsítják még a szőlőt.

 

 

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.

  

A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

 

    
A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki.

 

 

 

Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

  

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 05.12-05.19.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 14,1

 15,0

 Iván-völgy 

 13,8

 13,6

 Bati-kereszt      

 13,2

 12,8

 Kajmád   

 13,0

 13,4

 Görögszó  

 14,2

 14,0

 Bátaszék  

 14,3

 12,6

 Paks  

 12,8

 13,0

 Bonyhád     

 13,4

 12,8Csütörtökön nagyrészt napos, száraz idő lesz. Előfordulhatnak felhősebb időszakok, futó záporesők. Hétfőig nyári meleg, délutánonként elszórt zivatarfoltok várhatók. Hétfőre kiadós és tartósabb esők, lehűlés valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten – hétfő kivételével - biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 11 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, peronoszpóra ellen Bravo 500

molyok ellen Lufox, Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.