Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.05.12.)

2011.05.11. 13:11

Kiadva: 2011.05.12. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.05.19-ig.

Várható frissítés: 2011.05.19. 12:00-kor.

 

 

Rengeteg kis fürt mutatkozik a szőlőben. Idén, az eddig látottak alapján, jó termés várható. A múlt héten jelentősebben lehűlt a levegő, főként a hajnali órákban esett a hőmérséklet olyan szintre (+3 C), hogy a növekedés gyakorlatilag leállt.

 

Az elmúlt héten a csapadék több részletben hullott a Borvidéken. A leesett mennyiséget ismét gyorsan elszívta a föld. Általában már a csapadékot követő másnap, harmadnap lehet dolgozni az ültetvényekben, akár talajmunka is végezhető.

A fiatal ültetvényekben, néhány helyen, a hűvös idő ellenére, 70 cm-es hajtások is vannak már. Ez persze nem az átlagos növekedési méret, az ültetvények többségében a 30-50 cm hosszúságú hajtások a jellemzőek.

 

 

Az elmúlt héten tapasztalható reggeli hideg időjárás miatt több helyen, a fejlődésben egyébként is visszamaradottabb fajták esetében – ilyenek a Cabernet-k – több napra leállt a növekedés, így ezekben a fajtákban türelmesen ki kell várni a növekedés újraindulását. Ezekben az ültetvényekben fokozottan kísérjük figyelemmel az atkák előfordulását. Közepes számú atka is komoly kárt tehet a növekedésben átmenetileg megtorpant állományok esetében.

 

 

 

Az elmúlt két hét alatt több mint 30 mm csapadék esett a Borvidéken. Ez már elegendő lehet ahhoz, hogy a peronoszpóra áttelelő képletei aktivizálódjanak, és elindulhasson az idei évi első fertőzési ciklus, amelynek látható tünetei - olajfolt formájában - május 15-20-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ennek megelőzése érdekében az elkövetkező héten javasolt egy kontakt szeres kezelést elvégezni. A gazdák ilyenkor egymást "spannolják" az "én már védekeztem egyszer" kijelentésekkel, így talán kicsit korán, de elindítják a védekezést. A mostani időszakban elegendő a fél vízmennyiség mellé kb. 60-70%-os dózisát adni a szereknek. A kis lombfelület miatt még elegendő 150 l víz hektáronként, így, ehhez mérten, csökkenteni lehet a dózisokat is a szerek tekintetében. A következő - majd május vége körül esedékes - permetezésnél azonban, függetlenül a kijuttatott vízmennyiségtől, már teljes hektárdózissal kerüljenek alkalmazásra a készítmények.

 

Ez mellett az atkák elleni védelem is kiemelt figyelmet kell kapjon. A fiatal hajtásokat sok helyen erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időszaka.

 

 

 

 

Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.  A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig.

Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul, és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

 

A tarka és a nyerges szőlőmoly is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 12 db-ot fogtak a héten. A folyamatosan magas egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben.

 

 

 

Az első lárvák megjelenése a jövő héttől folyamatosan várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére.

 

Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban – azaz ebben az időszakban - kell kijuttatni.

 

A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

A hajtásválogatás is már indokolt a fejlődő szőlőben. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.

 

 

Csak annyi hajtást hagyjunk meg folyóméterenként, amennyit erőteljes növekedéssel, nem túl sűrű lombozattal tud kinevelni a tőke. Minél korábban beállítjuk a „terhelést”, annál jobb a tőke biológiájának.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg akár egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználhatók.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 05.05-05.12.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 12,1

 12,2

 Iván-völgy 

 12,0

 10,2

 Bati-kereszt      

 12,0

 12,0

 Kajmád   

 12,0

 12,4

 Görögszó  

 12,4

 11,0

 Bátaszék  

 12,3

 11,2

 Paks  

 11,8

 12,8

 Bonyhád     

 11,6

 13,0

 

Csütörtökön mérsékelt északkeleti légmozgás mellett, nagyrészt napos, száraz idő lesz. Előfordulhatnak felhősebb időszakok, esetleg gyenge záporok is. Pénteken erős felmelegedés, sok napsütés várható. Szombatra még meleg, száraz idő várható. Vasárnapra jelentős eső, csökkenő hőmérséklet, közepes szél valószínű. Hétfőtől melegedő, száraz idő valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten – vasárnap kivételével - biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidékünkön 5 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, peronoszpóra ellen Bravo 500

gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.