Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2011.05.05.)

2011.05.04. 15:01

Kiadva: 2011.05.05. 12:00-kor.

Érvényes: 2011.05.12-ig.

Várható frissítés: 2011.05.12. 12:00-kor.

 

 

A szőlő hajtásai jelenleg 10-30 cm-es hosszúságúak.  A változékony időjárás miatt lelassult a szőlő növekedése az elmúlt napokban. A héten a csapadék több részletben hullott a Borvidéken. A leesett mennyiséget gyorsan elszívta a kiszáradt föld.

Bár kifejezetten száraznak mondható az eddigi időjárás az elmúlt hónapokat tekintve, a peronoszpóra veszélyes lehet a májusi, csapadékosabbra forduló időjárásban. A tavalyi rendkívül erős peronoszpóra-járvány „otthagyta” a névjegyét a szőlőkben. A szaporítóképletek igen nagy tömegben telelhettek át. Ezt komoly veszélyként kell kezelni. Ez mellett - az eddigi igen száraz időjárást alapul véve – nagy valószínűséggel a május csapadékosabb lehet. E kettő ok miatt fokozottan készülni kell a peronoszpóra megelőzésére. Az elhalt levélmaradványokon lévő szaporítóképletek most már fokozatosan aktivizálódnak és május első napjaiban elindíthatják az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei - olajfolt formájában- május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ennek megelőzése érdekében május 10 és 15 között érdemes egy kontakt szeres kezelést elvégezni.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban mégis az atkák elleni védelem.

 

A fiatal hajtásokat sok helyen erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja.


Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.  A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig.

Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul, és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

A tarka és a nyerges szőlőmoly is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 21 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 12-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban – azaz most - kell kijuttatni.

Az első zöldmunka ideje is eljött. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

A hajtásválogatás is indokolt a jól fejlődő szőlőben. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.  

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg akár egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználhatók.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

  

 04.29-05.05.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 12,6

 18,0

 Iván-völgy 

 12,6

 16,2

 Bati-kereszt      

 12,2

 14,0

 Kajmád   

 12,0

 12,2

 Görögszó  

 12,8

 17,0

 Bátaszék  

 12,7

 14,0

 Paks  

 12,6

 12,8

 Bonyhád     

 12,6

 14,0

Csütörtöktől változatos, az átlagosnál árnyalattal hűvösebb idő várható. A jövő héten melegedő idő valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a térségben 3 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat. 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, peronoszpóra ellen Bravo 500

gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.