Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.09.02.)

2010.09.02. 10:19

Kiadva: 2010.09.02.  
Érvényes: 2010. szeptember 2-9-ig
Várható frissítés: 2010.09.09. 12:00-kor.

 

Szépen, de lassan érik a szőlő a Borvidéken. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói fokozott veszélyben vannak. Jelentősebb eső után elsősorban a Kék Oportó és a Kadarka fajták bogyói repedhetnek fel, és az amúgy már cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben. 

Helyi termelők a napokban próbamérések során a Rizlingszilvánit 18 mustfokosra mérték Kerék-hegyen. 

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben, főleg a jeget is kapott részeken, javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest jóval többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. 

A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket fél dózisban használva, csak a fürtöket permetezve, olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy  továbbterjedésének. 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

A késői fajtákban még mindig veszélyként jelentkezik a peronoszpóra. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ez olyan méreteket ölthet, korábbi fertőzésekkel társulva, hogy a késői fajtákban (Merlot, Cabernet) a beéréshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű (idős-fiatal levelek megfelelő aránya) levélzet nem áll majd rendelkezésre. Ezeken a helyeken még mindig javasolt réz hatóanyag (21 nap) kijuttatása tapadásfokozó készítménnyel "erősítve".

                               A meteorológiai állomások által mért adatok

Aug. 28-Szept. 2.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

16,1

32

 Iván-völgy 

16

27

 Bati-kereszt      

15,2

24

 Kajmád   

16,4

22

 Görögszó  

16,6

26

 Bátaszék  

16,4

25

 Paks  

15,8

                     28

 Bonyhád     

16

24

Hétvégén és a jövő hét első felében hűvös időre van kilátás, elszórtan esők valószínűek. A következő 7 napban Borvidékünkön 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


 

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet (nk); peronoszpóra ellen Neoram (21 nap); molyok ellen Karate Zeon (3 nap); botritisz ellen: Chorus (14 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idejű).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.