Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.08.19.)

2010.08.18. 14:41

Kiadva: 2010.08.19.  
Érvényes: 2010. augusztus 19-26-ig
Várható frissítés: 2010.08.26. 12:00-kor.

 

A csapadékot követően a cukrosodó bogyókon megjelentek a botritiszfertőzés tünetei. További terjedésének elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

Az érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

A szükepenészes állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Az elmúlt két hétben átlagosan 25 mm csapadék esett a Borvidéken, ami miatt a szürkepenész "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására.

Az elviaszosodott felszínű, zsendülő bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban a felső, vitorla alatti fiatal leveleket fertőzheti erősen.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  A lepkék rajzása lezárult. A fiatal lárvák most jelentek meg a bogyókban. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az idei évben, ahol sikerült megmenteni a termést, a mostani időszakra szép fürtök fejlődtek. Az tenyészidőszakban tapasztalható extrém csapadékellátottság miatt a bogyók és a fürtök mérete jelentősen elkezdett növekedni az utóbbi napokban. A talajban lévő vízkészlet hatására, az idei évben, a fürtök a szüretre nagyok, tömöttek lesznek, a bogyók egyenként erősen meg fognak duzzadni. Ez fokozott veszélyt jelent a repedés tekintetében. Lehetőségünk szerint használjunk szürkepenész elleni speciális készítményt a fürtzónára kijuttatva, így az egy hektáros adag 2-3 védekezésre is elegendő.

                               A meteorológiai állomások által mért adatok.

Augusztus 12-19.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,2

8

 Iván-völgy 

22,1

7

 Bati-kereszt      

21,4

8

 Kajmád   

22

6

 Görögszó  

22,2

7

 Bátaszék  

22

5

 Paks  

21.2

6

 Bonyhád     

21,6

7

A következő 1 hétben jó idő várható. Döntően napos, meleg idő  ígérkezik. A következő 7 napban Borvidékünkön 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; peronoszpóra ellen: Neoram, Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus; botritisz ellen: Chorus (14 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idejű).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.