Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.08.04.)

2010.08.04. 08:27

Kiadva: 2010.08.04.  
Érvényes: 2010. augusztus 4-12-ig.
Várható frissítés: 2010.08.12. 12:00-kor.

 

Több helyen a lisztharmat által fertőzött bogyókon repedésnek indultak. A károsodott - most már némileg cukrosodó - bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha mostantól a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére. Ugyan még nincs közel a szüret, de pl. egy folpet hatóanyagú kezelés a jövő héten - a maga 30 napos várakozási idejével - szeptember 6-a utánra teszi lehetővé a szüret idejét. Meleg augusztus esetén lehet a korai fajtáknál szüret kezdete a szeptember eleje. Ezért mint utolsó lehetőséggel élve, a még valamelyest nyitott fürtök kocsányi részéhez juttassuk oda az említett hatóanyagokat.

Zsendülés csak kevés szőlőnél tapasztalható, de elindult már a folyamat. A zsendülésben élen járó fajtáknál (Zweigelt) a réz és a kén hatóanyagok mellé már most nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

A sérült bogyók majd éréskor szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben, tekintettel arra, hogy már most szokatlanul magas a botritiszfertőzött bogyók aránya, javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést már most. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", úgy, ahogyan a lisztharmat vagy a peronoszpóra esetében az lehetséges, így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest jóval többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen.

A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban, a késői fajtákban, a bogyók károsodása újra elkezdődhet.

Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet), továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

A héten a tarka szőlőmoly rajzása már lecsökkent, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - folyamatos. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák. A kitinszintézis-gátlók használata javasolt a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok

Július 29 - augusztus 4-ig

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,2

29

 Iván-völgy 

22,2

22

 Bati-kereszt      

21,9

20

 Kajmád   

21,6

17

 Görögszó  

22,4

21

 Bátaszék  

22,4

21

 Paks  

22

19

 Bonyhád     

21,6

23


Vasárnapig jelentős enyhülés, gyakoribb záporok várhatók. Vasárnaptól szerdáig jelentős felmelegedés, napos, száraz idő valószínű.  A következő 7 napban Borvidékünkön 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/). A növényvédelmi munkákat célszerű a jövő hét elejére időzíteni.

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; peronoszpóra ellen: Neoram, Pergado F, Pergado Cu, Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus; botritisz ellen: Chorus


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.