Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.07.29.)

2010.07.29. 08:34

Kiadva: 2010.07.29.  
Érvényes: 2010. július 29- augusztus 5-ig.
Várható frissítés: 2010.08.05. 12:00-kor.

 

A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. 

Az elmúlt héten esett csapadék hatására újabb, de enyhe betegséghullám indult. A lisztharmat most már alig tud kárt tenni a fürtökben, a peronoszpórának pedig hiányzik a jelentősebb mennyiségű csapadék, amely a késői fajtákban elindíthatná a komoly fertőzést. Mivel a jövő hétre meleg és száraz időt jósolnak, nem várható a betegségek erős támadása. 

A képen látható peronoszpóra tünetek már két héttel ezelőtti fertőzés "nyomai". Látható, hogy a betegség több hullámban, különböző fejlettségi állapotban fertőzte a fürtöket. A legutolsó fertőzés nyomán most fonnyadnak össze a kifejlett bogyók, egyesével.

A fejlődésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé az idei évben nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A "peronoszpórás"  állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása csökkent, de tovább folytatódott, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es lárva.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                               A meteorológiai állomások által mért adatok

 

Július 22 - 29.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

21,6

20,8

 Iván-völgy 

21,4

18,8

 Bati-kereszt      

21,2

19

 Kajmád   

21,2

20

 Görögszó  

22

18

 Bátaszék  

22,2

19

 Paks  

21,2

16,4

 Bonyhád     

21,4

20,4


Pénteken (07.30.) lehűlés és csapadék várható. Hétvégén és hétfőn változóan napos, foltokban záporos idő, erős felmelegedés várható. Keddre, szerdára némi lehűlés valószínű.  A következő 7 napban Borvidékünkön 12 mm csapadék várható  (Forrás: http://www.eumet.hu/).


 

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Neoram, Bravo, Pergado F, Pergado Cu, Ridomil Gold MZ és Ridomil Gold Plus; szürkepenész ellen Chorus.

Szürkepenészes fürtök előfordulása esetén nagy adagú folpet javasolt vagy folpetes kombinációjú készítmény (Quadris Max, Pergado F).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.