Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.07.22.)

2010.07.22. 08:22

Kiadva: 2010.07.22.  
Érvényes: 2010. július 22-29-ig.
Várható frissítés: 2010.07.29. 12:00-kor.

 

 

A jól védett szőlőkben szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek.

A bogyók most már csak egyesével fertőződhetnek (fenti kép). De a jelenség nem gyakori a mostani időszakban, mivel nincs csapadék. Az elmúlt héten nem indult el új fertőzési ciklus peronoszpóra esetében. A betegség átmenetileg "felfüggesztette" tevékenységét. A meleg és száraz időjárás gátolja a peronoszpóra további élettevékenységét. A következő időszakban nem kell számolni a betegség terjedésével. Ez miatt a jelenlegi időszakban a réz tartalmú gombaölő szerek használata javasolt.

A lisztharmat számára viszont annál kedvezőbb a mostani időjárás. A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Az elmúlt héten tapasztalt meleg, párás időjárás hatására a Borvidéken továbbra is járvány van.


Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.


  


Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén)  áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

Több helyen - ilyenkor még szokatlanul - jelentkezhet az ültetvényekben a szürkepenész.  Elsősorban a Zweigelt van veszélyben. Zöldrothadásnak is nevezik ebben az időszakban, mivel ilyenkor még a zöld részeket támadja. A szüretig a fürtön maradnak a károsodott bogyók, ezek az éréskori jelentős botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük.

Akinek fontos, hogy a termés ne legyen majd szürkepenésszel fertőzött a szüreti időszakra, annak már most ajánljuk. hogy speciális szürkepenész elleni készítményt is használjon a teljes felületre. Ne csak a fürtöket permetezzük, ahogyan azt tenni szokták a gazdák érés előtt. A jelen időszakban a teljes adagú, teljes lomb és fürtfelületet befedő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly tömeges rajzása folytatódott, a rajzáscsúcson tartunk. A  napokban folyamatos a párzás és a tojásrakás.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                              A meteorológiai állomások által mért adatok

Július 16- 22

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

26,7

0

 Iván-völgy 

26,4

0

 Bati-kereszt      

26,2

0

 Kajmád   

26,3

0

 Görögszó  

26,8

0

 Bátaszék  

26,9

0

 Paks  

26,2

0

 Bonyhád     

26,3

0


A héten kánikula várható. Hétvégén jelentős lehűlés érkezik. Várhatóan jövő hét közepétől ismét visszatér a meleg idő. A következő 7 napban Borvidékünkön 6 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo, Pergado F, Pergado Cu  és Ridomil Gold Plus

gyomok ellen: Medallon


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.