Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.07.15.)

2010.07.15. 08:48

Kiadva: 2010.07.15.  
Érvényes: 2010. július 15-22-ig.

Várható frissítés: 2010.07.22. 12:00-kor.

 


A jól védett szőlőkben szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, ami csak általában igaz.

Több fajtánál a mostani időszakban még jelentős veszély leselkedik a szőlőre. Július 4-e körül egy erős peronoszpóra fertőzési ciklus indult el. A fertőzés időpontja a lenti ábrán látható. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni. Ez mellett a lisztharmat továbbra is erősen fertőzi, főleg a fejlődésben elmaradottabb fürtrészeket és a fiatal lombot. Ezen okok miatt továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

Az elmúlt héten tapasztalt meleg időjárás hatására a Borvidéken továbbra is járványveszély van. Az éjszakai  párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.

 
Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén)  áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra is folyamatosan veszélyeztet. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. 

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen közvetlenül permetezés után vagyunk. A bogyókban bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést már nem tudjuk  megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos.

A jelenlegi időszak még alkalmas arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. 

Egyes fajtáknál (Merlot, Zweigelt) a mostani időszakban is erős fürtfertőzések jöhetnek létre. A már szinte teljesen elviaszosodott bogyóállományt fertőzik a spórák. A továbbiakban záródik a fürt, és a 14-18 nap lappangási időt követően, augusztus elején tömegesen jelenhetnek meg a károsodott bogyók vagy fürtrészek. Ez miatt még mindig a felszívódó készítmények használatát ajánljuk ezekben a fajtákban.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása folytatódott, a rajzáscsúcson tartunk. A  napokban folyamatos a párzás és a tojásrakás.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                           A meteorológiai állomások által mért adatok

Július 8- 15

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

26,4

0

 Iván-völgy 

26,4

0

 Bati-kereszt      

25,8

0

 Kajmád   

25,6

0

 Görögszó  

26,6

0

 Bátaszék  

26,8

0

 Paks  

25,6

0

 Bonyhád     

25,8

0

 
A héten kánikula várható. Hétvégén (vasárnap) átmeneti enyhülés után folytatódik a tikkasztó meleg. A következő 7 napban Borvidékünkön 9 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo, Pergado F, Pergado Cu  és Ridomil Gold Plus


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.