Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.07.08.)

2010.07.08. 07:20

Kiadva: 2010.07.08.  
Érvényes: 2010. július 8-15-ig.
Várható frissítés: 2010.07.15. 12:00-kor.

 

 

 

 

 

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

3

 

 

 

2

 

 

1

 

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

 

 

 

 

Az elmúlt héten tovább folytatódó párás, zivataros, viharos időjárás hatására a Borvidéken általánosan erős a levélperonoszpóra fertőzés.

A betegség lappangási ideje ilyen körülmények között levélen pár nap, így folyamatosan jelenhetnek meg tünetek a lombozaton. Főleg a hajtásvégi levelek fertőződnek nagy számban. 

 

 

 

Inkubáció időtartama 80-90 %

relatív páratartalmon

Napi

középhőmérséklet

CO 

Lappangási idő 

(nap)

levélen

fürtön

10-13

15-18

15-18

14

12-15

12-15

15

11-13

11-13

16

9-11

9-11

17

6-7

11-13

18-19

5-6

13-15

20-25

4-5

14-18

Istvánffy-Pálinkás táblázat

 

 

 

A védekezés csak akkor lehet sikeres, ha az adott hőmérséklethez tartozó inkubációs idő harmadáig felszívódó szerrel védekezünk. 

A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos.

A jelenlegi időszak kiemelten fontos, hogy a későbbi, erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. A felszívódó hatóanyag mellett a gyári kombinációkban mindig van kontakt (réz, folpet, mankoceb) hatóanyag is.

A párás levegő a lisztharmat számára is kiemelkedően kedvező.

 


Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, már közepes lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. 

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

Több helyen megfigyelhető a botritisz megjelenése a fürtökön. Ez nagyon veszélyes folyamat, főleg esős időben. A későbbi jelentősebb botritiszkárok megelőzése érdekében súlyozzuk a folpet hatóanyag használatát, akár kombonációkban akár külön használva is.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a kezeléseket.

Ahol kisebb jégeső károsította az ültetvényeket, a legfontosabb teendő az azonnali permetezés, lehetőleg a jégverést követő 24 órán belül. Az ilyenkor felhasználható készítmények köre tág, azonban leginkább a folpet és a réz hatóanyagok használata javasolt.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. A mostani időszakban a rovarölő szerek közük a kitinszintézis gátló készítmények alkalmazhatók sikeresen a molyok ellen.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 450 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A kellő szakértelemmel irányított ültetvényekben, megfelelő zöldmunkával párosítva a védekezéseket, az idei évben is minőségi szőlő termeszthető.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

Július 1 - 8.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

24,2

32

 Iván-völgy 

24

30

 Bati-kereszt      

23,6

26

 Kajmád   

23,8

18

 Görögszó  

24,4

16

 Bátaszék  

24,4

18

 Paks  

23,8

16

 Bonyhád     

23,6

22


Jövő csütörtökig nagy meleg, szombattól kánikula várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo, Pergado Cu és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC és Medallon

Jégvert területeken: Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus kiegészítve 1 kg/ha folpettel illetve rézzel.


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.