Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.07.02.)

2010.07.02. 10:10

Kiadva: 2010.07.02.  
Érvényes: 2010. július 2-8-ig.
Várható frissítés: 2010.07.08. 12:00-kor.

 

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

 

 

3

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Az elmúlt héten nem hullott nagyobb mennyiségű csapadék a Borvidéken, ennek ellenére  erős járványveszély van. A párás levegő a lisztharmat számára nagyon kedvező.

Az ültetvényekben még ugyan folyamatosan jelennek meg a peronoszpóra "régi" fertőzési hullámaiból a tünetek, de ennek ellenére most a Borvidéken a lisztharmat erős támadására számíthatunk.

A fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tüneteit is kísérjük folyamatosan figyelemmel. A leveleken megjelent friss tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban az eddig megmaradt bogyók károsodása is elkezdődhet.

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a további megelőzés kiemelten fontos. Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik felszívódó szer vagy strobilurin, illetve ezek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az első nemzedékű lárvák fejlődése nagyrészt befejeződött. A lárvák bebábozódtak. Ezzel párhuzamosan megkezdődött - a korábban bábozódott egyedekből - a második nemzedék lepkéinek rajzása. Az elmúlt héten szex-feromon csapdáink átlagosan 3 db szőlőmolyt fogtak.

A sok eső után a mélyen gyökerező, évelő gyomok folyamatosan megújulnak. Sajnos több helyen a sok eső miatt még mindig nem lehet talajmunkát jó minőségben végezni a nedves soraljban, ezeken a helyeken használhatóak a gyomnövényen keresztül felszívódó készítmények.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 400 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok

Június 26 - Július 2.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,6

2

 Iván-völgy 

23,4

2

 Bati-kereszt      

23

2

 Kajmád   

22,8

4

 Görögszó  

23,8

3

 Bátaszék  

23,8

4

 Paks  

22,8

1

 Bonyhád     

22,6

2


A hét végére fülledt meleg várható. Hétfőtől - valószínűleg - tovább folytatódik a kánikula, ami egész jövő héten tart.  Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan minden nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo, Pergado F és Pergado Cu; gyomok ellen Folar 525 SC és Medallon


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.