Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.06.24.)

2010.06.24. 07:17

Kiadva: 2010.06.24.  
Érvényes: 2010. június 24 - július 1-ig.
Várható frissítés: 2010.07.01. 12:00-kor.A peronoszpóra második fertőzési hulláma jelentős károkat okozott a szőlőben. Az érzékenyebb fajtákon komoly fürtkárok keletkeztek. A hosszú - 14-18 nap - lappangási idő után a fürtön megjelenő tünetek már 2 héttel ezelőtti időszakban történt fertőzések most látható "eredményei". Ezért, az elmúlt 10 napban végrehajtott védekezések nem voltak hatással erre a fertőzési ciklusra. Így előfordulhatott, hogy az elmúlt 2 védekezés, erős, felszívódó készítménnyel történt, de ennek ellenére jelentős fürtkár alakult ki.
 

A lombon is hasonló, erős fertőzések tapasztalhatók. A betegség harmadik, várhatóan még erősebb fertőzési hulláma most van folyamatban. A felszívódó szerek használata, kombinálva azokat kontakt készítményekkel, elengedhetetlen.

Mindhárom gombabetegség várhatóan erősödni fog. Elsősorban a peronoszpóra jelenthet veszélyt, de a felmelegedő időben a lisztharmat is szép lassan "megindul". A lisztharmat komolyabb felszaporodására július elején kell számítani.

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

7

6

5

4

3

2

1

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Az elmúlt héten jelentős csapadék hullott a Borvidéken. Emiatt rendkívül párás a levegő. Az esti, 9-10 óra körüli időszakban, a meteorológiai állomások által mért adatok szerint, 70 %-fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és éjfélre eléri a páratartalom a 85-90%-ot. Délelőtt 9-fél 10-körül esik vissza 70% alá a páratartalom. Napi átlagban 10-12 órán át 70% feletti a levegő páratartalma. Ez rendkívül kedvező a lisztharmat számára. A peronoszpórával való küzdelem során fordítsunk figyelmet a lisztharmat elleni védekezésre is.

 

Az újonnan képződő levelek, és a megkötött, fejlődő kis bogyók is fokozott veszélyben vannak. A sok csapadék miatt a szürkepenész is lassan, de biztosan betelepedett a fürtökbe.


 

Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. Ez a botritisz ellen is védelmet nyújt.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ezek elsősorban a felszívódó szerek. Kombinációban használjuk őket.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L4-es fejlődési fokozatban vannak a mostani időszakban.

Több helyen találkozhatunk az atkák kártételével. Az eddig gyorsan növő lombozaton nem volt szembetűnő a kártételük, de a mostani időszakban jobban láthatóak a levéltünetek. Speciális atkaölő szerrel permetezzük meg a tőkéket vagy használjunk folyamatosan nagy adagú ként.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 350-400 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

                             A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 17 - 24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

16

151

 Iván-völgy 

16,2

142

 Bati-kereszt      

16

134

 Kajmád   

15,8

124

 Görögszó  

16,4

94

 Bátaszék  

16,2

142

 Paks  

15,8

62

 Bonyhád     

15,6

149

 

 


 

A mai nap (06.24.) és pénteken száraz idő várható. Hétvégén nagyobbrészt napos, de néhol felhős, záporos idő is előfordulhat. Jövő hét elején  nyári csúcsidő a legvalószínűbb folytatás. Növényvédelmi munkákat - biztonságosan - minden nap végezhetünk. A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/)

 

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo, Pergado F és Pergado Cu; gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.