Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.06.17.)

2010.06.17. 10:10

Kiadva: 2010.06.17.  
Érvényes: 2010. június 17 - 24-ig.
Várható frissítés: 2010.06.24. 12:00-kor.

 

Csendes, nyugodt, de meleg időben zajlott a fővirágzás a Borvidéken. A kötés közepesnek ítélhető. A kis bogyókezdemények száma nem éri el a tavalyi értéket. Ezt a csökkent kötést kompenzálja a korábbi csapadékos időjárás hatására tartó erős növekedés. A fokozott lombképződés miatt a fürtök mérete is nagyobb az ilyenkor megszokottnál. A képen látható kötődő fürt mérete jól érzékelhető a felnőtt férfikéz mellett.

A hajtásnövekedés is rég nem tapasztalt ütemű. Az erős növekedés miatt igen nehéz a hajtások elhelyezése a támrendszerben. Sok helyen már kinőtte a huzalsort a hajtás, csonkázni kellene, de a korai csonkázás, főleg ha csapadék is érkezik a közeljövőben, erős, robbanásszerű hónaljhajtás növekedést eredményez, amely besűrűsödő lombozathoz vezet. Ez a későbbiekben biztosan növényvédelmi problémákat fog okozni. 

A gombabetegségeknek a jelenlegi időjárás nagyon kedvez. Egyes helyeken és fajtákban tömegesen megjelentek a peronoszpóra tünetei. A leveleken és a bogyókon is tapasztalhatók a tünetek.

A fertőzések több hullámban történtek az elmúlt hetekben, és most egyszerre jelentek meg a tünetek. A fürtkezdeményeken már virágzás előtt vagy az alatt jelentős fertőzések fordulhattak elő, melyek tünetei most váltak szembetűnővé.

Vannak olyan fürtészek, amelyeken a peronoszpóra mellett egyidejűleg a szürkepenész is megjelent.

Peronoszpóra ellen a felszívódó készítmények azonnali használata javasolt. A felszívódó hatóanyag mellett mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd. A már lappangó, levélen olajfoltot mutató fertőzéseket akkor kezeltük sikeresen, ha a képen látható módon "gyógyul" a levél. A fonáki részen nem történik sporuláció, a sikeres kezelés hatására a gomba nem tud szaporítóképleteket fejleszteni. Az olajfoltok szárazon kiégnek.

Várható, hogy a következő napokra előrejelzett időjárás hatására, a peronoszpóra tovább erősödik. A lisztharmat egyenlőre "csendesebb", de az előrejelző programok jelenleg ezt a betegséget mutatják jobban veszélyesnek.

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

7

6

5

4

3

2

1

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész


Lisztharmat ellen felszívódó és kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg elejét venni a fertőzéseknek. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

Ez mellett fordítsunk figyelmet a lehetséges perzselések elkerülésére. "Töményebb" permetlevek kijuttatására keressünk reggeli vagy esti időpontot. A képen látható fiatal leveleket, a déli órákban, erős napsütésben kijuttatott nagy adagú (8 kg/ha) kén perzselte.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

Választhatjuk kiegészítésnek a mechanikai gyomirtást is, mellyel egy ideig jól kezelhetjük a gyomokat. Az év során, a későbbikben, ezeken a területeken előretörnek az évelők - apró szulák, tarackbúza, csillagpázsit - melyek ellen felszívódó gyomirtó szerekkel védekezhetünk.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 11 - 17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

24,6

7,2

 Iván-völgy 

24,2

6,2

 Bati-kereszt      

24

5,6

 Kajmád   

24,2

7

 Görögszó  

24,8

6

 Bátaszék  

24,8

5,8

 Paks  

23,8

22,4

 Bonyhád     

23,6

8


A héten változékony idő várható. Jövő csütörtökig gyakori záporeső, júniushoz képest hűvös időjárás ígérkezik. Növényvédelmi munkákat - biztonságosan - csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 35 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.