Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.06.10.)

2010.06.10. 08:02

Kiadva: 2010.06.10.  
Érvényes: 2010. június 10-17-ig.
Várható frissítés: 2010.06.17. 12:00-kor.

 

 

A virágzás alatti időszakban eddig nem hullott csapadék a Borvidéken, ami nagyon jó hír. A virágzás, a nagy melegre való tekintettel, valószínűleg gyorsan lefut. A kötődő kis bogyók száma még nem ítélhető meg, de reméljük a megszokotthoz hasonló, jó kötés lesz.

Sajnos, sok helyen még a virágzás megkezdődése előtt, a peronoszpóra és a botritisz is megjelent a fürtökön. Ezeken a részeken már nem számíthatunk kötődő fürtrészekre. A legfontosabb ilyenkor, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. Elsősorban felszívódó készítményekkel és ezek mellé magas dózisú folpet adagolásával tudjuk megállítani a fertőzéseket.

 

A kezelt szőlő lombozata erőteljes, gyors növekedést mutat a Borvidék ültetvényeiben. Ezeken a helyeken általában csak elvétve találkozni komolyabb tünetekkel.

 


Leginkább a fürtzónában találni egyenlőre betegséget. Az időjárás most - az esős előzmények ellenére -  a lisztharmatnak kedvez, ezért a további védekezések tervezésénél erre a betegségre súlyozzuk a készítmények válogatását.

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

7

6

5

4

3

2

1

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra tünetei tömegesen meg fognak jelenni az egy héttel ezelőtti csapadékos napokban történt fertőzések nyomán.

 

 Ez igen veszélyes a kötődő/kötődött kis bogyókra nézve. Emiatt a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is védi a fiatal fürtrészeket.

 

A kötődés után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a kötődés utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300-350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt. Ezzel együtt vigyázzunk a kén tartalmú szerek és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények használatakor fellépő esetleges perzselésekre.

 


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 4 - 10.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,8

4,2

 Iván-völgy 

23,6

4

 Bati-kereszt      

22,4

3

 Kajmád   

23,2

3,2

 Görögszó  

23,6

4

 Bátaszék  

23,4

3

 Paks  

22,6

2

 Bonyhád     

23

3,4

 

 


A hét végén napos idő várható. Keddig kánikula valószínű. Keddtől növekvő zivatartevékenység mellett gyengülni kezd a kánikula. Növényvédelmi munkákat a héten minden nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/
).

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.