Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.06.04.)

2010.06.04. 10:30

Kiadva: 2010.06.04.  
Érvényes: 2010. június 4 - 10-ig.
Várható frissítés: 2010.06.10. 12:00-kor.

 

A szőlő fejlődése vontatott volt az elmúlt héten. A jelentős mennyiségű csapadék és a hűvös időjárás miatt lassan fejlődött a szőlő, de nem állt meg! A déli lejtőkön már a múlt héten megkezdődött  a virágzás, ezeken a helyeken most 30-40%-os virágzásban vannak az ültetvények. Jövő hétre már szép, száraz időt ígértek a meteorológusok, így reménykedhetünk, hogy a virágzás zavartalan lesz.

A lisztharmat és a peronoszpóra tüneteit is megtaláltuk a Borvidék ültetvényeiben, így - ismerve az előzményeket - joggal számíthatunk heves támadásukra.     


Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra és a lisztharmat tünetei is tömegesen meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a virágzó szőlőre és a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani csapadékosabb időjárásban felszaporodott, és fertőzi a virágokat annak ellenére, hogy nem lesz számottevő csapadék a jövő héten.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti és utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

Mindhárom betegség erősen veszélyeztet, ezért a szerek magasabb dózisát válasszuk a permetezések alkalmával.

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

7

6

5

4

3

2

1

Lisztharmat

Peronoszpóra

SzürkepenészA tarka szőlőmoly rajzása leállt. Szex-feromon csapdáink nem fogtak lepkét a héten. A lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Május 28 - Június 4.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

14,2

130

 Iván-völgy 

14

116

 Bati-kereszt      

14

120

 Kajmád   

13,6

90

 Görögszó  

14,2

78

 Bátaszék  

14

110

 Paks  

13,2

87

 Bonyhád     

13,4

92


A hét végén már száraz, napos idő várható. Hétfőtől további melegedés valószínű. Növényvédelmi munkákat a hét végétől már jó eséllyel lehet végezni. Némi kockázata az esőnek, zápornak  fennáll, de nagyon minimális. A következő 7 napban Borvidékünkön 6 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.