Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.05.20.)

2010.05.20. 10:48

Kiadva: 2010.05.20.  
Érvényes: 2010. május 20-27-ig.
Várható frissítés: 2010.05.27. 12:00-kor.

 

A szőlő csak közepesen fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg a hajtások átlagosan 60-70 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  

A nagy mennyiségű csapadék lehüléssel érkezett, így a növekedés lelassult. A reggeli hideg idő miatt csak mérsékelt maradt a hajtásnövekedés üteme. Ez a hűvös időjárás a betegségeknek sem kedvezett. Annál inkább a hétvégére ígért melegebb idő, gyors ütemű fertőzésre és fejlődésre sarkallhatja a lisztharmatot és a peronoszpórát egyaránt.

Az, aki figyelmesen jár-kel a Borvidék szurdikjaiban,  felfedezhette, hogy elkezdődött a vadszőlő virágzása. Ez azt jelenti, hogy a nemes szőlő kb. 7-10 nap múlva követi. Tehát jövő hét végén már virágzás kezdetén lehet a szőlő, elsősorban a Kék oportó és a Kékfrankos lehet érintett.

A leesett nagy mennyiségű csapadék hatására a lisztharmat-veszély fokozott az ültetvényekben. Tüneteket még nem találtunk, de napokon belül robbanásszerűen megjelenhetnek az ültetvényekben  a gomba első levéltünetei. A peronoszpóra számára kedvező lett volna a hosszabb ideig tartó nedves periódus, de a reggeli 6-7 oC-os hőmérsékletek nem tették lehetővé a "melegkedvelő" gomba számára a fejlődést.

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

2

 

 

1

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész


A virágzás közelsége és a liszharmat számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen. Nagyon fontos a jó fedettség. Törekedjünk a minél teljesebb, tökéletesebb fedettség elérésére.


A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan, de már gyengébben rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 24 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan az első lárvák megjelenése megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt és alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

A levélatkák továbbra is visszafoghatják egyes hajtások növekedését. Ilyen esetben speciális atkaölő szereket juttassunk ki. A képen látható atkás hajtás nagymértékben lemaradt a növekedést tekintve a mentes hajtástól. Ezeken a részeken megfelelő termés nem várható.


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 13-20.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

12,4

126

 Iván-völgy 

12,3

121

 Bati-kereszt      

11

116

 Kajmád   

12

122

 Görögszó  

12,2

120

 Bátaszék  

12,3

122

 Paks  

11,4

128

 Bonyhád     

11,2

126

A héten változékony, de melegedő idő várható. A hétvége kellemesebb időt ígér. Keddig nagyobbrészt napos idő, erős felmelegedés, de nyárias zivatarfoltok várhatók. Szerdán kissé hűvösebb idő valószínű.  A következő 7 napban Borvidékünkön 15 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec, lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.