Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.05.13.)

2010.05.13. 10:12

Kiadva: 2010.05.13.  
Érvényes: 2010. május. 13-20-ig.
Várható frissítés: 2010.05.20. 12:00-kor.

 

A meleg napok hatására gyors volt a szőlő fejlődése az elmúlt héten. Átlagosan 50-60 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben. A múlt héten 3 mm csapadék esett a Borvidéken.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A meleg, párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de napokon belül várható az első tünetek megjelenése a leveleken.

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

2

 

 

1

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét  a napokban - legkésőbb hét végéig - meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A fejlődésben visszamaradott, csökevényes hajtások később sem jönnek rendbe maguktól, ezért az ilyen helyeken - ahol a növekedés szemmel láthatóan visszafogott - feltétlenül indokolt az atkaölő-szeres kezelés.

A szőlő a meleg időjárásban sok helyen gyorsan "elnőtte" az atkakártételt, a hajtások fejlődését nagy számú atka sem tudta korlátozni az idei évben. A továbbiakban azonban oda kell figyelni a kártevőre, mert a képen is látható tünetek a későbbiekben jelentősen fokozódhatnak. Két hasonló korú, helyzetű levél között jelentős fejlettségbeli és felületi különbség alalkul ki már közepes atkafertőzés esetén is, ha nem védekezünk a kártevő ellen.

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 49 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmény használata indokolt.

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. 


A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

    
A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki.

Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 8-14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

16,8

3

 Iván-völgy 

16,6

4

 Bati-kereszt      

16,4

2

 Kajmád   

17

3

 Görögszó  

17,2

4

 Bátaszék  

17,4

4

 Paks  

16,4

4

 Bonyhád     

16,6

3

Hétvégén sok eső, átmeneti erős lehűlés, viharos szél várható. Hétfőtől ritkább eső, kisebb hőmérsékletemelkedés valószínű.  A következő 7 napban Borvidékünkön 60 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec, lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet, lisztharmat ellen Topas 100 EC, peronoszpóra ellen Bravo, molyok ellen Lufox, rágó kártevők és molyok ellen Karate Zeon 5 CS, gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.