Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2010.05.06.)

2010.05.06. 09:54

Kiadva: 2010.05.06.  
Érvényes: 2010. május 6-13-ig.
Várható frissítés: 2010.05.13. 12:00-kor.

 

A szőlő hajtásai jelenleg 10-40 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  A múlt héten csapadék csak nyomokban hullott, 1 és 2 mm között fordultak elő értékek leggyakrabban. A csapadék eloszlása a Borvidéken és környékén heterogén volt. Szekszárdon 1 mm-t mértünk, Tolnán 2 mm-t, Bátaszéken 1 mm esett. A meleg időjárásban a szőlő hajtásai gyorsan fejlődtek.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. A lisztharmat szaporítóképletei most már fokozatosan aktivizálódnak és május első napjaiban elindíthatják az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ez azonban csak elvi lehetőség, a gyakorlat azt mutatja, hogy a május 16-18 körül elindított növényvédelmi technológia védelmet ad a betegség ellen még annak korai fellépése esetén is. A szőlősgazdák egymást is "spannolják" az: "elkezdtem a védekezést" kijelentésekkel, ill. hallják, hogy az üzemek már elkezdték a permetezéseket. Ennek ellenére még nem javasoljuk a szőlővédelmet elindítani május 15-e előtt. A hét végén a bizonytalanabbak és a kissé félősek azonban biztos megkezdik a védekezéseket. Mindenképpen meg kell azonban jegyezni, hogy Borvidékünkön a legkorábbi lisztharmattünetek május 17-körül jelentek meg az elmúlt években, de ezek is legtöbbször elszórtan fordultak elő.

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

2

 

 

1

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

A mostani időszakban inkább az atkák elleni védelemre helyezzük a hangsúlyt, ahol a helyzet ezt indokolja. A fiatal hajtásokat helyenként károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.   A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 62 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 12-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban - azaz most - kell kijuttatni.

Az első zöldmunka ideje is eljött. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat folyamatosan távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

A hajtásválogatás is indokolt a jól fejlődő szőlőben. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.  A fürtkezdemények most már jól láthatóak, így a fürtkezdeménnyel rendelkező hajtásokat egyenletesen "elrendezhetjük" a tőkéken hajtásválogatással.

Néhány levélen megjelentek a peronoszpórára nagyon hasonlító tünetek (kép alább). Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél - elsősorban a napraforgónál - használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség hatására aktíválódnak és folttüneteket okoznak. Ezek a foltok általában citromsárgák és szabályos kör alakúak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig.

Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.
A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 04.30-05.06.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 15,2

1

 Iván-völgy 

 14,8

1

 Bati-kereszt      

 14,2

1

 Kajmád   

 14,8

1

 Görögszó  

 15,4

1

 Bátaszék  

 15

1

 Paks  

 14,2

2

 Bonyhád     

 14

1

A mai nap (csütörtök) nagyrészt erősen felhős, gyakran záporos idő lesz. Viharos zivatarok alakulnak ki, fülledt idő várható. Pénteken napos idő lesz. Hétvégén változóan napos-felhős idő, de gyakori záporeső várható. Jövő szerdáig erősen változatos idő, gyakori, jelentős eső valószínű. A következő 7 napban Borvidékünkön 25 mm csapadék várható  (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A hőmérséklet várható menete az elkövetkező napokban (oC):

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 

gyomok ellen  Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.