Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.09.03.)

2009.09.03. 13:14

Kiadva: 2009.09.03.  
Érvényes: 2009. szeptember 3-10-ig
Várható frissítés: 2009.09.10. 12:00-kor.

 

Szépen, de gyorsan érik a szőlő a Borvidéken. Több helyen a fürtök fonnyadása és töppedése is megfigyelhető az ültetvényekben. Ez nem jó folyamat. Elsősorban a szárazsággal és a tőkék túlterhelésével kapcsolatos jelenség.

A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói egyenlőre nincsenek veszélyben. A hétvégére ugyan lehűlést és frontot ígérnek, de jelentős mennyiségű csapadékot nem. Jelentősebb eső után elsősorban a Kék Oportó és a Kadarka fajták bogyói repedhetnek fel, és az amúgy igen cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben. Ennek vegyük elejét a szürettel, vagy a mostani időszakban elvégzett fürtöző permetezéssel.

A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét.

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben, főleg a jeget is kapott részeken, javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Aug. 27-Szept 3.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,1

2,4

 Iván-völgy 

22,3

2

 Bati-kereszt      

22,1

2

 Kajmád   

22,8

3,2

 Görögszó  

23,6

2

 Bátaszék  

23,4

2

 Paks  

22,6

3

 Bonyhád     

22,4

2,2

Szombatig a mostanihoz hasonló időjárás várható. Szombat, vasárnap hűvösebb, változékony idő következhet. Hétfőtől csütörtökig kissé emelkedik a hőmérséklet és száraz, napos idő a legvalószínűbb.  A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet (nk); molyok ellen Karate Zeon (3 nap); botritisz ellen: Chorus (14 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idejű).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.