Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.08.14.)

2009.08.15. 09:20

Kiadva: 2009.08.14.  
Érvényes: 2009. augusztus 14-20-ig
Várható frissítés: 2009.08.20. 12:00-kor.

 

A jelentősebb csapadékot követően a cukrosodó bogyókon megjelentek a botritiszfertőzés tünetei. További terjedésének elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

Az érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

A szükepenészes állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Az elmúlt héten átlagosan 30 mm csapadék esett a Borvidéken, ami miatt a szürkepenész "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen.

Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet), továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő. 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Augusztus 8-14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,4

27

 Iván-völgy 

22,1

17

 Bati-kereszt      

21,9

18

 Kajmád   

22,1

26

 Görögszó  

22,4

21

 Bátaszék  

22,2

20

 Paks  

22

24

 Bonyhád     

22,2

28

Szombat, vasárnap reggel ködfoltos, napközben száraz, remek napos idő és ismét erős felmelegedés lesz. Hétfőre is hasonló, száraz, meleg idő várható. Keddtől a jövő hétvégéig északnyugatról, valószínűleg kevésbé meleg levegő érkezik. A következő 7 napban Borvidékünkön 7 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; peronoszpóra ellen: Neoram, Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus; botritisz ellen: Chorus (14 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idejű).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.