Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.07.30.)

2009.07.30. 09:45

Kiadva: 2009.07.30.  
Érvényes: 2009. július 30- augusztus 6-ig.
Várható frissítés: 2009.08.06. 12:00-kor.

 

A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. Az elmúlt héten nem esett csapadék, így a betegségek nem találtak kedvező életfeltételekre. A lisztharmat most már alig tud kárt tenni a fürtökben, a peronoszpórának pedig hiányzik a csapadék, amely a késői fajtákban elindíthatná a fertőzést. Mivel a jövő hétre kánikulát és száraz időt jósolnak, nem várható a betegségek erős támadása. A héten lehet "pihenni" a növényvédelemmel.

A zsendülésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A jégvert állományokban éréskor a jégvert bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.


A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása leállt, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Július 23 - 30.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

24,1

0

 Iván-völgy 

24

0

 Bati-kereszt      

23,7

0

 Kajmád   

23,5

0

 Görögszó  

24,3

0

 Bátaszék  

24,2

0

 Paks  

23,8

0

 Bonyhád     

28,7

0


Jövő hét keddig kánikula várható. Keddtől előreláthatólag mérséklődik a nagy meleg, de továbbra is száraz idő várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni minden nap. A következő 7 napban Borvidékünkön nem várható csapadék (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Neoram, Bravo, Pergado F, Ridomil Gold MZ és Ridomil Gold Plus; szürkepenész ellen Chorus.

Jégvert területeken: Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus kiegészítve 1 kg/ha folpettel vagy rézzel (Neoram).

Szürkepenészes fürtök előfordulása esetén nagy adagú folpet javasolt vagy folpetes kombinációjú készítmény (Quadris Max, Pergado F).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.