Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.07.25.)

2009.07.25. 11:01

Kiadva: 2009.07.25.  
Érvényes: 2009. július 25- 30-ig.
Várható frissítés: 2009.07.30. 12:00-kor.

 

A jól védett szőlők szépen színesednek. A fürtök záródtak. Általában igaz, hogy az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben.

Ennek ellenére az elmaradottabb fürtrészeken, kisebb, fejletlenebb bogyókon jelentős feretőzéssel jelentkezhet a lisztharmat. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre.

Az elmúlt héten 2 új fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni.  Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

Ezen okok miatt, a késői fajtákban, továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő. 

A jégvert vagy szürkepenészes fürtrészek a szüretig a fürtön maradnak, a károsodott bogyók az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A zsendülésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A jégvert állományokban éréskor a jégvert bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős rothadási kár keletkezhet szüretre.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása már lecsökkent, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák.

Több helyen láthatóak a napégés tünetei. A magas UV-sugárzás károsítja a napnak kitett bogyókat. A kilevelezést ezért csak fokozatosan végezzük. A nyugati oldalon, ahol a nap délután erősen és hosszabban éri a fürtöket, hagyjunk több levelet.

A reggeli órákban végzett permetezést kerüljük. A reggeli, főleg a délelőtti, nap is erősen károsítja a frissen permetezett bogyókat. Lehetőleg este permetezzünk, így éjszaka biztosan és lassan kötődhetnek a kijuttatott szerek a bogyó- illetve a levélfelülethez.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Július 16 - 23.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,4

1,4

 Iván-völgy 

23,5

1

 Bati-kereszt      

23,1

1

 Kajmád   

23,3

2

 Görögszó  

23,8

1

 Bátaszék  

23,7

1

 Paks  

23

2

 Bonyhád     

22,8

1


Hét végéig zömében napos idő várható. A következő héten előreláthatólag fokozatos, mérsékelt felmelegdés, száraz idő várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni minden nap. A következő 7 napban Borvidékünkön nem várható csapadék (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo, Pergado F, Ridomil Gold MZ és Ridomil Gold Plus

Jégvert területeken: Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus kiegészítve 1 kg/ha folpettel vagy rézzel.

Szürkepenészes fürtök előfordulása esetén nagy adagú folpet javasolt vagy folpetes kombinációjú készítmény (Quadris Max, Pergado F).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.