Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.07.16.)

2009.07.15. 11:41

Kiadva: 2009.07.16.  
Érvényes: 2009. július 16-23-ig.
Várható frissítés: 2009.07.23. 12:00-kor.

 

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

 

 

3

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

A jól védett szőlőkben szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, ami általában igaz. Ennek ellenére a mostani időszakban még jelentős veszély leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten 5 fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni. Ez mellett a lisztharmat továbbra is erősen fertőzi, főleg a fejlődésben elmaradottabb fürtrészeket és a fiatal lombot. Ezen okok miatt továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

Az elmúlt héten tapasztalt meleg, változékony időjárás hatására a Borvidéken továbbra is járványveszély van. A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.


Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén)  áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra is folyamatosan veszélyeztet. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen közvetlenül permetezés után vagyunk. A bogyókban bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést már nem tudjuk  megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak még alkalmas arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak.

Több helyen - ilyenkor még szokatlan mennyiségben és erősséggel - jelentkezett az ültetvényekben a szürkepenész. Zöldrothadásnak is nevezik ebben az időszakban, mivel ilyenkor még a zöld részeket támadja. A szüretig a fürtön maradnak a károsodott bogyók, ezek az éréskori jelentős botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál - elsősorban itt most csemegeszőlők értendők - figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly tömeges rajzása folytatódott, a rajzáscsúcson tartunk. A  napokban folyamatos a párzás és a tojásrakás.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Július 9- 16

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

24,6

3,4

 Iván-völgy 

24,4

3

 Bati-kereszt      

23,8

3,2

 Kajmád   

23,6

4

 Görögszó  

24,6

3

 Bátaszék  

24,4

3,2

 Paks  

23,6

3

 Bonyhád     

23,4

4


A héten kánikula várható. Hétvégén átmeneti enyhülés után folytatódik a tikkasztó meleg. A következő 7 napban Borvidékünkön 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo, Pergado F, Ridomil Gold MZ és Ridomil Gold Plus

Jégvert területeken: Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus kiegészítve 1 kg/ha folpettel illetve rézzel.

Szürkepenészes fürtök előfordulása esetén nagy adagú folpet javasolt vagy folpetes kombinációjú készítmény (Quadris Max, Pergado F).


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.