Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.07.09.)

2009.07.09. 09:28

Kiadva: 2009.07.09.  
Érvényes: 2009. július 9-16-ig.
Várható frissítés: 2009.07.16. 12:00-kor.

 

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

3

 

 

 

2

 

 

1

 

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Az elmúlt héten tovább folytatódó párás, sokszor esős, viharos időjárás hatására a Borvidéken általánosan megjelent a levélperonoszpóra. A párás levegő a lisztharmat számára is kiemelkedően kedvező. A Borvidéken intenzíven terjed a lisztharmat és a peronoszpóra is.


Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, már közepes lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is folyamatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen.

A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. A felszívódó hatóanyag mellett a gyári kombinációkban mindig van kontakt (réz, folpet, mankoceb) hatóanyag is.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

Több helyen megfigyelhető a botritisz megjelenése a fürtökön. Ez nagyon veszélyes folyamat, főleg esős időben. A későbbi jelentősebb botritiszkárok megelőzése érdekében súlyozzuk a folpet hatóanyag használatát, akár kombonációkban akár külön használva is.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

Több helyen jégeső károsította a Borvidék ültetvényeit. Az ültetvények egy részében kár is keletkezett. A károkat nehéz ilyenkor megbecsülni, mivel még korán vagyunk és a kisebb jégkárt még elég jól kompenzálhatja a szőlő szüretig.

A legfontosabb teendő az azonnali permetezés, lehetőleg a jégverést követő 24 órán belül. Az ilyenkor felhasználható készítmények köre tág, azonban leginkább a folpet és a réz hatóanyagok használata javasolt.

A jég nemcsak a fürtöket, hanem a vesszőket és a leveleket is károsítja. E miatt nemcsak a fürtök, a fürtzóna, hanem az egész tőke permetezése indokolt.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A napokban megkezdődött a második nemzedék lepkéinek rajzása.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Július 2 - 9.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,2

42

 Iván-völgy 

22

46

 Bati-kereszt      

22

34

 Kajmád   

22,2

38

 Görögszó  

22,4

32

 Bátaszék  

22,4

30

 Paks  

22

36

 Bonyhád     

21,6

32


Péntekig hűvösebb idő várható. Hétvégén napos, száraz idő ígérkezik. Hétfőtől előreláthatólag erős felmelegedés, kánikula kezdődik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC

Jégvert területeken: Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus kiegészítve 1 kg/ha folpettel illetve rézzel.


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.