Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.07.02.)

2009.07.02. 08:39

Kiadva: 2009.07.02.  
Érvényes: 2009. július 2-9-ig.
Várható frissítés: 2009.07.09. 12:00-kor.

 

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

3

 

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Az elmúlt héten lehullott nagyobb mennyiségű csapadék a Borvidéken járványveszélyt teremtett. A párás levegő a lisztharmat számára nagyon kedvező. A Borvidéken ennek ellenére csak lassan terjed a lisztharmat.

A fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is elszórtan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.


A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az első fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik felszívódó szer vagy strobilurin, illetve ezek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az első nemzedékű lárvák fejlődése nagyrészt befejeződött. A lárvák bebábozódtak. Ezzel párhuzamosan megkezdődött - a korábban bábozódott egyedekből - a második nemzedék lepkéinek rajzása. Az elmúlt héten szex-feromon csapdáink átlagosan 5 db szőlőmolyt fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 27 - Július 2.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

21,2

18

 Iván-völgy 

20,6

22

 Bati-kereszt      

20,2

18

 Kajmád   

21,1

20

 Görögszó  

21,4

14

 Bátaszék  

21,6

16

 Paks  

20,8

19

 Bonyhád     

20,5

21


A hét végére fülledt meleg várható. Hétfőtől - valószínűleg - hűvősebb levegő érkezik.  Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan - az állandó zivatartveszély miatt - csak körültekintően lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.