Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.06.25.)

2009.06.25. 11:27

Kiadva: 2009.06.25.  
Érvényes: 2009. június 25 - július 2-ig.
Várható frissítés: 2009.07.02. 12:00-kor.

 

 

 

 

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

3

 

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

 

Az elmúlt héten jelentős csapadék hullott a Borvidéken. Emiatt rendkívül párás a levegő. Az esti, 9-10 óra körüli időszakban, a meteorológiai állomások által mért adatok szerint, 70 %-fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és éjfélre eléri a páratartalom a 85-90%-ot. Délelőtt 9-fél 10-körül esik vissza 70% alá a páratartalom. Napi átlagban 10-12 órán át 70% feletti a levegő páratartalma. Ez rendkívül kedvező a lisztharmat számára.

 


Ennek ellenére sem a lisztharmat sem a peronoszpóra nem lépett fel jelentős mértékben az elmúlt héten. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a reggeli órákban meglehetősen hűvös az időjárás. 11 Co-ra lehűl a levegő, ami kedvezőtlen a melegkedvelő gombák számára.

Annál veszélyesebb a mostani időjárás: magas páratartalom, fülledt, meleg idő. Ez már nagyon kedvez a gombabetegségeknek. Az előrjelző szoftverek szerint 5!!! lehetséges peronoszpóra fertőzési hullám futott le az elmúlt napokban. Mivel azonban nincs fertőző anyag, hirtelen, nagy méretű járványra nem kell számítani.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.
Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L4-es stádiumban vannak a mostani időszakban.

Több helyen találkozhatunk az atkák kártételével. Az eddig gyorsan növő lombozaton nem volt szembetűnő a kártételük, de a mostani időszakban jobban láthatóak a levéltünetek. Speciális atkaölő szerrel permetezzük meg a tőkéket vagy használjunk folyamatosan nagy adagú ként.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Lisztharmat ellen a mostani időszakban 500-600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 18 - 25.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

18,2

15

 Iván-völgy 

18

14

 Bati-kereszt      

18,1

16

 Kajmád   

18

12

 Görögszó  

18,4

12

 Bátaszék  

18,4

14

 Paks  

17,8

10

 Bonyhád     

17,9

11

 

A héten melegedő idő várható. Keddig fülledt idő várható zivatarokkal. Keddtől - valószínűleg - erős kánikula követezik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 15 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.