Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.06.18.)

2009.06.18. 11:47

Kiadva: 2009.06.18.  
Érvényes: 2009. június 18 - 25-ig.
Várható frissítés: 2009.06.25. 12:00-kor.

 

A gombabetegségeknek a jelenlegi időjárás nagyon kedvez. Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, megjelentek a lisztharmat tünetei. A leveleken és a bogyókon is gyenge-közepes fertőzések tapasztalhatók.

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

3

 

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész


Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.
Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 12 - 18.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,2

14

 Iván-völgy 

22,1

12,4

 Bati-kereszt      

20,6

11

 Kajmád   

21,2

13,6

 Görögszó  

22,4

11,2

 Bátaszék  

22,6

10,8

 Paks  

21,8

10,4

 Bonyhád     

22,1

14,4


A héten változékony idő várható. Pénteken kánikula, szombaton és vasárnap erős lehűlés, eső és szél valószínű. Hétfőtől csütörtökig átlagos időjárás ígérkezik. Növényvédelmi munkákat a hétvége kivételével - biztonságosan - bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 30 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.